Like bra med økologisk laks

En liten del av oppdrettslaksen kommer fra økologiske anlegg. Nå peker ny forskning mot at denne fisken holder samme kvalitet som vanlig laks.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vakuumpakket vanlig og økologisk oppdrettslaks for forskning ved Nofima. (Foto: Preben Forberg)

Av de 65 nye oppdrettstillatelsene som ble utdelt i 2009, var fem øremerket til økologisk produksjon, og det er et politisk mål at 15 prosent av matproduksjonen og matforbruket i 2020 skal være økologisk.

I økologisk lakseoppdrett skal fisken blant annet få fôr som kommer fra avskjær fra bærekraftige fiskebestander, og naturlig fremstilte karotenoider fra blant annet gjær, alger og bakterier. Maten skal lages av lokale og fornybare ressurser. 

Fiskens velferd skal være i sentrum og det stilles strengere krav til tettheten i merdene. Økologiske oppdrettere skal også i så stor grad som mulig unngå medisinering og vaksinering av laksen. 

Men hvordan blir kvaliteten på slik fisk?

Rødere

Siden omfanget av økologisk oppdrett til nå har vært så begrenset, er det gjort lite forskning på denne laksen. Men nå antyder et av de første studiene på på økologisk laks at kvaliteten er minst like god som vanlig oppdrettslaks.

- Vi har målt farge, fettsyresammensetning og tekstur, både med instrumenter og med et profesjonelt smakspanel, sier forsker Magnus Åsli ved Nofima.

Magnus Åsli ved Nofima. (Foto: Preben Forberg)

- Resultatene viste at smaken på økologisk og vanlig laks var omtrent lik. Den økologiske fisken var generelt litt rødere, og konsistensen var vel så god som i vanlig oppdrettslaks.

Økologisk laks hadde dessuten en litt annen fettsyresammensetning.

Andre fettsyrer

- Den økologiske fisken hadde mer omega 3, sier Åsli.

- Denne fisken får flere råvarer fra marine kilder, mens vanlig laks får mer fôr med høyere innhold av planteråvarer. Dette gjør også at den økologiske fisken har  noe mer utpreget fiskesmak.

- Men de lange, umettede fettsyrene er også mer ustabile raskere, noe som kan føre til at økologisk fisk kan få kortere holdbarhet.

Dette er noe Åsli og kollegaene gjerne vil se nærmere på i framtida. De vil også undersøke kvaliteten på ulike produkter lagd av økologisk og vanlig laks.

- I dette forsøket analyserte vi ferske og vakuumpakkede fileter som ble kokt i vannbad. Men vi vil også gjerne undersøke rå laks og videreforedlede produkter som røkt eller saltet laks, sier han.

Forskningen var finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Powered by Labrador CMS