Prisutdelingen foregikk digital, og her er noen av forskning.nos ansatte på Zoom. Øvre rekke fra venstre: Bjørnar Kjensli, Nina Kristiansen, Preben Forberg, Ulla Gjeset Schjølberg, Elise Kjørstad, Siw Jakobsen, Bård Amundsen, Marte Dæhlen, Kåre Borgan, Sigrun Dancke Skaare, Ida Bergstrøm, Ingrid Spilde, Anne Lise Stranden, Marianne Nordahl og Eivind Nicolai Lauritsen.

forskning.no vant årets Fagpressepris, Graveprisen og fikk hederlig omtale for utvikling

Prisdryss over forskning.no.

I dag ble Fagpresseprisene delt ut, som går til de beste bidragene i Fagpressens mer enn 200 aviser og magasiner.

I år drysset det flere priser over forskning.no. Vi fikk den gjeveste prisen: årets fagpressepris.

Juryleder Kjersti Løken Stavrum sa dette om forskning.no:

«Koronakrisen har lært oss mye, ikke minst betydningen av å dyrke fakta, ettergå fakta, granske kilder, fremelske det kritiske. I det hele tatt; forsøke å finne noen faste holdepunkter for vurderinger og beslutninger. Alt dette vet vi jo, men det kommer så tydelig frem når så mye står på spill, slik det har gjort dette året. Kveldens og årets vinner er tuftet på forutsetningen om det solid funderte. De dyrker det nærmest 24/7.
Hva fikk de til i 2019 som gjør at de fortjener årets pris? De har etablert en sone for å dyrke nye stemmer i sin målgruppe, de har laget en egen samleside for podcaster innen sitt fagfelt, de har hatt en solid 29 % (merk presisjonen) økning i antall besøkende, de har hatt like presis økning på 34 % i kommersielle inntekter. Og ikke minst, de dunker inn et meeeget solid og prisvinnende graveprosjekt om juks i forskning.»

Gravepris for juks i forskningen

Journalistene Ingrid Spilde og Siw Jakobsen fikk årets gravepris. Den fikk de for artikkelserien om mulig juks på NMBU og hvordan saken ble håndtert gjennom flere år.

Juryen uttalte at artikkelserien går til kjernen av forskning.nos samfunnsoppdrag, der journalistene avdekker hvordan forskere kan ha jukset, hvordan institusjoner gransker seg selv og hvor vanskelig det er for akademia å ta et oppgjør med juks i forskning.

Hederlig omtale for utvikling av Forskersonen

Eivind Lauritsen i forskning.no fikk hederlig omtale for utviklingen av forskning.nos sone for kronikker, populærvitenskap og blogger.

Juryen uttaler:

«Det offentlige ordskiftet blir i stor grad styrt av dem som kan ordlegge seg. Spaltister, kommentatorer og mediepersonligheter tar stadig større plass. For hvert tema disse streifer innom, sitter det en norsk forsker som kan mer om temaet, men som aldri blir hørt. Forskersonen.no vil løse dette problemet. Uten betalingsmur for leserne, og til fri bruk for andre medier skal Forskersonen.no få frem underskogen i norsk forskning og gi forskerne en stemme.»

Øvrige prisvinnere

  • Fagpressens forsidepris: Forsvarets forum
  • Fagpressens fotopris: Håvard Sæbø og Magasinet
  • Innertieren: Sykepleien for temautgaven: Hva er egentlig sykepleie?
  • Fagpressens markedspris: enerWe og Chul Christian Aamodt.
  • Fagpressens utviklingspris: fagbladet Diabetes
  • Den beste korona-saken 2020: Fontene
  • Årets fagpresseredaktør: Kjetil Kolsrud i Rett24
  • Fagpressens journalistpris: Politiforum for «Syndebukken Stian Elle»

Du kan se hele prisutdelingen her:

Powered by Labrador CMS