Forskning.no-journalist Ingrid Spilde fikk hederlig omtale av Fagpressen for artikkelen om betaglukaner.

Fagpressen med hederlig omtale til forskning.nos Ingrid Spilde

– Det er et imponerende stykke journalistisk arbeid – særlig fordi journalisten er en mester i å fortelle de mest kompliserte tingene på en enkel og interessant måte, sier redaktør Nina Kristiansen.

I går ble årets priser fra Fagpressen delt ut.

Prisene, som har vært delt ut årlig siden 1979, går til de beste bidragene fra mer enn 200 aviser og magasiner.

I år fikk forskning.no-journalist Ingrid Spilde hederlig omtale i kategorien «Inntertieren 2021» for sin grundige artikkel om betaglukaner.

Gjennom artikkelen tar hun et dypdykk i hvorfor nesten ingen har undersøkt om betaglukaner kan være et middel mot kreft og alvorlige infeksjoner. Er de rett og slett et glemt våpen?

Juryens begrunnelse

«På begynnelsen av 1980-tallet var det populært å forske på om betaglukaner kunne bli et våpen mot kreft og dødelige infeksjoner. Innertierens hederlige omtale går til Ingrid Spilde i forskning.no for den gjennomarbeidete artikkelen hennes om hvorfor ingen – med unntak av lakseforskere – har undersøkt dette nærmere,» skriver juryen i sin begrunnelse for den hederlige omtalen.

Kategorien Inntiereren skal skal premiere journalistiske arbeider som lykkes spesielt godt med å treffe en definert målgruppe så presist som mulig, ifølge juryen.

Magasinet Industri Energi, ved redaktør Tonje Paulsen Solem, vant Innertieren da Fagpresseprisene 2021 ble delt ut i Pressens hus i Oslo torsdag kveld.

Vant med temanummer om dysleksi

Selve Innertieren 2021 gikk til journalist og redaktør Tonje Paulsen Solem og fotograf Jan-Erik Østlie i Magasinet Industri Energi . Prisen fikk de for et temanummer om dysleksi i arbeidslivet.

«Mange industriarbeidere sliter med å lese og skrive. Likevel er ikke alle arbeidsplasser tilpasset dyslektikere. [...] Denne velskrevne fotoreportasjen handler om hvordan en slik konflikt ble løst på Nickelverket i Kristiansand», skriver juryen i sin begrunnelse.

Våpen mot kreft og dødelige infeksjoner?

forskning.no-artikkelen begynte med en henvendelse fra den pensjonerte professoren Jan Raa.

– Han lurte på om forskning.no ville skrive om mulighetene for å bekjempe koronasykdom ved å stimulere det medfødte immunforsvaret, forteller Ingrid Spilde.

Jan Raa var svært involvert i forskningen på betaglukan på 1980-tallet. Han mener det kan brukes til å bekjempe svulster og infeksjoner. Forskningen som ble gjort for flere tiår siden fikk Spildes interesse.

Artikkelen starter slik:

«For 40 år siden ser to norske professorer kreftsvulster krympe og forsvinne. De ser forsøksdyr overleve dødelige infeksjoner.

Og alt på grunn av et spesielt stoff som finnes i naturen. Men resten av forskningsmiljøet bare trekker på skuldrene. Hvorfor endte stoffet opp på helsekostbutikken, og aldri som et norskutviklet legemiddel?»

Dette spørsmålet er utgangspunktet for Spildes dypdykk.

Måtte finne mange uavhengige kilder

Hun og Raa hadde en lang samtale, der bruddstykker av historien om betaglukan fra 80-tallet kom fram.

– Det så ut til å være en veldig interessant historie, både om medisin og om forskningsmiljøer og holdninger blant forskere i Norge.

Men Spilde var også klar over at fortellingen kom fra en med kommersielle interesser i forskningen som ble fortalt om.

– Derfor var det veldig viktig å finne mange uavhengige kilder som kunne belyse saken fra flere sider, sier Spilde.

Stolt redaktør

– Det ligger enormt mye arbeid bak Ingrid Spildes artikkel. Hun har holdt tak i saken gjennom lang tid, snakket med veldig mange kilder og sjekket ut en mengde opplysninger, sier forskning.no-redaktør Nina Kristiansen.

– Det er et imponerende stykke journalistisk arbeid – særlig fordi journalisten er en mester i å fortelle de mest kompliserte tingene på en enkel og interessant måte.

Tempoet i forskningen er høyt, poengterer Kristiansen. Nye resultater kommer strømmende fra alle fagfelter hver dag.

– Derfor er det viktig å stoppe opp iblant og dykke dypt ned. Det har hun gjort til gagns i denne artikkelen, og jeg er veldig stolt av at forskning.no har henne på laget.

Dette er prisvinnerne

  • Årets forsidepris gikk til Sykepleien.
  • Markedsprisen gikk til nykommeren KOM24.
  • Beste foto ble tatt av Maja L. Bjåland i Utdanning.
  • Innertieren gikk til Magasinet Industri Energi i LO Media.
  • Årets fagpresseredaktør er Solfrid Rød i Fontene.
  • Utviklingsprisen vant Fagbladet for «Lønnskalkulatoren» og «Barnehagesjekken».
  • Journalistprisen gikk til Geir Røed i Motor.
  • Graveprisen til Jørgen Jelstad og Kari O. Vedvik i Utdanning.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS