Stolt, glad og overrasket. Marit Breivik er blitt utnevnt til æresdoktor ved Norges idrettshøgskole. Rektor Lars Tore Roglan er også fornøyd. (Foto: Nina Kristiansen)
Stolt, glad og overrasket. Marit Breivik er blitt utnevnt til æresdoktor ved Norges idrettshøgskole. Rektor Lars Tore Roglan er også fornøyd. (Foto: Nina Kristiansen)

Marit Breivik er blitt æresdoktor

Den tidligere håndballtreneren var overrasket over utnevnelsen, som hun fikk i dag på jubileumsfeiringen på Norges idrettshøgskole.

Publisert

Hun ble overrasket. Marit Breivik, mest kjent som treneren til kvinnehåndballlandslaget, hadde ikke forventet en slik utmerkelse. Men nå er hun æresdoktor ved Idrettshøgskolen, der hun i sin tid utdannet seg til gymlærer.

Breivik har vært en viktig og tydelig leder i idretten i mer enn 30 år - et lederskap preget av involvering og medvirkning, heter det i Idrettshøgskolens begrunnelse for å gi henne æresdoktoratet. De peker på at hun bygger bro mellom elite- og breddeidretten, mellom idrett og ledere. I tillegg har hun har vært et forbilde for å få flere kvinner inn i idretten som trenere og ledere.

Breivik var trener for håndballlandslaget fra 1994 til 2009 - med sterke resultater. Landslaget vant sølv i VM i 2007 og gull i EM og OL i 2008.

Marit Breivik jobber i dag som assisterende toppidrettssjef og sommeridrettssjef i Olympiatoppen.

Innsats for vitenskap og idrett

Norges idrettshøgskole feirer 50-årsjubileum i disse dager. Og det benytter de blant annet til å berømme de som har gjort en innsats for idretten og idrettsforskningen.

I tillegg til Breivik ble også æresdoktorater tildelt canadiske Karim Khan, professor ved University of British Columbia og australske Stuart Biddle, professor ved University of Southern Queensland.

Et æresdoktorat er en hedersbevisning, og ikke en stilling eller et verv. Det gis til personer som har gjort en innsats for vitenskapen eller, som i Breiviks tilfelle, for innsats på et viktig felt for institusjonen som tildeler.