Annonse
Professor Nikos Logothetis brukte rhesusaper til å forske på. Temaet han undersøkte var hvordan hjernen gir mening til det vi ser. [Foto: AP Photo/Wong Maye-E]

Anerkjent forsker tiltalt for dyremishandling

Nikos Logothetis får ikke lenger forske på dyr. Forskerkollegaer i hele Europa og USA kritiserer beslutningen og mener at Logothetis har blitt dårlig behandlet.

Publisert

I februar tok politiet ut tiltale mot forskeren Nikos Logothetis basert på videomateriale fra 2014. Tiltalen går i hovedsak ut på at Logothetis skal ha unnlatt å avlive tre dyr som hadde alvorlige infeksjoner i sår på hodet, ifølge tidsskriftet Nature.

Nikos Logothetis får ikke lenger gjøre dyreforsøk av ledelsen ved Max Planck Society. (foto: Max Planck Institute for Biological Cybernetics)

Logothetis er direktør ved Max Planck Institute for Biological Cybernetics (MPI- Biocyb). Max Planck Society regnes som et av Tysklands mest prestisjetunge forskningsmiljø.

Ledelsen i Max Planck Society har nå forbudt Logothetis å forske på dyr eller å ha ansvar for andre som forsker på dyr.

Saken har enda ikke vært oppe i en domstol, og nå har de to største foreningene for nevrovitenskap i USA og Europa, som til sammen representerer 60 000 forskere, gått ut med en felles støtteerklæring til Logothetis, skriver Nature.

Foreningene kritiserer Max Planck society for manglende beskyttelse av sine ansatte i denne saken før en rettskraftig dom har falt.

«FENS og SfN er ekstremt forferdet av behandlingen av professor Nikos Logothetis og hans kolleger», lyder åpningen i felleserklæringen som er signert av US Society for Neuroscience (SfN) and the Federation of European Neuroscience Societies (FENS).

«Dyreforskning er selvfølgelig et følelsesladet tema, men forskere bør kunne stole på støtte fra deres institusjoner når de står overfor ubegrunnede angrep fra dyrerettighetsorganisasjoner og offentlig sverting, som er tilfelle med professor Logothetis», skriver de videre.

Filmet forskning på aper

Det var i 2014 at en dyrevernsaktivist infiltrerte et forskningslaboratorium i Tyskland under dekke av å være dyrepleier. Personen jobbet ved laboratoriumet i flere måneder og tok video-opptak, som siden ble publiserte på Youtube og på tysk TV. Videoene skapte sterke reaksjoner i Tyskland og dyrevernsgrupper anklaget forskningsleder Nikos Logothetis for systematisk dyremishandling.

Videoopptakene viser opprørende bilder av aper som blør fra hodet etter å ha fått operert inn svære implanter i hjernen. Det vises bilder av aper i nakne metallbur og det som ser ut til å være voldsom håndtering.

Forskerne selv mener at videomaterialet er tatt ut av kontekst, og at det ikke har foregått noen ulovligheter. Logothetis mottok mange hatbrev i etterkant av publiseringen, og han valgte til slutt å stenge ned laboratoriet med aper for å opprette ett med gnagere isteden. Det var før ledelsen i Max Planck society bestemte seg for å nekte ham å forske på dyr.

Videomaterialet viser aper som har fått operert inn implantater i hjernen. (Foto: Cruelty Free International)

Saken har skapt stort engasjement

De ansatte ved instituttet er svært misfornøyde med hvordan ledelsen ved Max Planck Society har håndtert saken, og er bekymret for følgene det får for dyreforskning.

– Vi er veldig opprørte over at Max Planck Society ikke klarer å overholde prinsippet om at man er uskyldig før det motsatte er bevist, sa nevrolog Hamid Noori ved MPI-Biocyb til Nature tidligere i sommer.

– Med denne holdningen kan enhver aktivist angripe oss fritt, uten konsekvens, mener Noori.

Presidenten for Max Planck Society, Martin Stratmann, har på sin side uttalt at det var nødvendig at saken fikk følger fordi det er avgjørende at publikum stoler på at forskning på dyr blir gjort på en ordentlig måte.

– Enhver offentlig oppfatning om at dyr blir behandlet feil, vil skade bildet av dyreforskning som helhet, sier Stratmann.

Saken har pågått over lengre tid, og har skapt diskusjon om hvorvidt hjerneforskning på aper er etisk forsvarlig.

Powered by Labrador CMS