Fjernsynet styrer døgnrytmen

Hva som går på tv har større innvirkning på amerikaneres døgnrytme enn det naturlige dagslysmønsteret.

Inne i kroppen din finnes en biologisk klokke som blant annet regulerer rytmene for søvn og våkenhet, kroppstemperatur pluss aktivering og utskilling av hormoner.

Både planter og dyr har lignende biologiske klokker som hjelper dem med å holde styr på tida, og den viktigste tidsgiveren er den naturlige vekslingen mellom lys og mørke.

Du kan lese mer om den biologiske klokka i artikkelen “Vårt innebygde urverk”.

I dagens samfunn er det imidlertid mange andre ting som også virker inn på døgnrytmen til menneskene.

Tidssoner

For eksempel må vi stille klokka fram en time, til sommertid, om et par ukers tid (søndag 30. mars). Vi har også delt verden opp i tidssoner.

I tillegg kommer fjernsynet.

En ny amerikansk studie viser at markørene for hvordan folk styrer dagen sin har endret seg dramatisk over det siste hundreåret.

Arbeid, søvn og fjernsyn

Forskerne har tatt for seg data fra American Time Use Survey fra Bureau of Labor Statistics til å kartlegge hvordan amerikanerne deler tiden sin inn i de tre mest tidskrevende aktivitetene arbeid, søvn og tv-titting.

Dette har de sett opp mot data om soloppgang og solnedgang.

Resultatene viser at naturlige dagslysmønster fortsatt har en effekt på folks hverdagsmønster. Samtidig setter kravene fra global handel - for eksempel åpning av markeder, og regelmessig tv-titting, nå rammene for livene til amerikanere flest.

- Forbløffet

- Vi er forbløffet over hvor liten rolle dagslyset spiller i dag, og hvor viktige kunstige tidssoner er, sier Daniel S. Hamermesh ved University of Chicago.

- Selv om det naturlige signalet fra dagslys har en effekt på timing, har den helt kunstige timingen for fjernsynsprogrammer en større effekt, konkluderer forskerne.

I USA varierer prime-time perioden med en time avhengig av hvilken tidssone du befinner deg i.

Forskerne har publisert resultatene i en forskningsartikkel med tittelen Cues for Timing and Coordination: Latitude, Letterman and Longitude.

Sendeskjema som ramme

Folk innen finans, næringsliv eller informasjon har i større grad tidssonene som rammer for sine liv. Folk i servicesektoren har oftere fjernsynets sendeskjema som ramme.

Forsker Hamermesh bruker seg selv som eksempel:

- Jeg bodde i 20 år i Eastern Time Zone, og jeg pleide å sitte oppe til 23:45 for å se monologen på Tonight Show. Nå som jeg bor i Texas, skrur jeg typisk av lyset klokka 22:45, når monologen er over, forteller han.

Prime time fjernsyn i USA vil vanligvis si fra 20:00-23:00 for Eastern og Pacific Time, og 19:00-22:00 for Central og Mountain Time fra mandag til lørdag.

Referanse:

Daniel S. Hamermesh, Caitlin Knowles Myers & Mark L. Pocock; Cues for Timing and Coordination: Latitude, Letterman and Longitude; Journal of Labour Economics; 2008.

Lenke:

University of Chicago Press Journals: Early to bed early to rise…depends on the TV schedule in your time zone

Powered by Labrador CMS