En notis fra NTNU - les mer.

Dennis Meier er tildelt et ERC Consolidator Grant for å forske på elektroniske komponenter og nettverk i ultra-liten skala. (Video: NTNU)

Over 18,5 millioner til verdens minste nettverk

Publisert

Dennis Meier og forskergruppa han leder skal lage verdens minste elektroniske nettverk. EU har så stor tro på forskningen at Meier får et ERC Consolidator Grant. Dette gir ham økonomisk støtte i fem år.

Forskningen deres vil helt sikkert gi oss nye kunnskaper innenfor fysikk. For den mer praktisk anlagte er det greit å vite at den en dag kan lede til store gjennombrudd innenfor elektronikk.

De vil lage de minste elektroniske nettverkene i verden. Eller snarere etterligne oppførselen og funksjonaliteten til elektroniske komponenter i ultra-liten skala.

– Tidligere har vi greid å etterligne oppførselen til helt enkle elektroniske komponenter på atomnivå i eksperimenter som viser at det kan fungere. Nå er vi kommet så langt at vi kanskje kan lage nettverk, sier professor Dennis Meier ved Institutt for materialteknologi ved NTNU.

Han leder en gruppe som jobber med funksjonelle elektroniske og magnetiske systemer i nanoskala. Forskerne som er tilknyttet gruppa vil herme etter elektroniske komponenter i så liten skala som mulig. Om de lykkes, kan det lede til mye raskere nettverk og datamaskiner som knapt nok bruker elektrisitet. Men det er langt frem.

Les mer om tildelingen og forskningsprosjektet på hjemmesidene til gemini.no