Her ser vi våre to arter som tidligere har vært kjent under navnet kjøttorvmose. Til venstre ser vi den kompakte Sphagnum medium som vanligvis vokser ute på myrflata og som fortsatt skal bære navnet kjøttorvmose. Til høyre ser vi den litt mer elegante Sphagnum divinum som trenger et nytt norsk navn. (Foto: Kristian Hassel, NTNU)

Nå kan du gi navn til en ny art

– Vi har jobbet ganske mye med torvmosenes bananflue, nemlig en art som heter kjøttorvmose på norsk og med det vitenskapelige navnet Sphagnum magellanicum, sier professor Hans Stenøien ved Institutt for naturhistorie ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Kjøttorvmose har vært populær blant økologer og naturinteresserte fordi den er så enkel å gjenkjenne i felt.

Hva skal mosen hete?

Har du et forslag til nytt, norsk navn på torvmosen Sphagnum divinum? Det eneste kriteriet er at navnet må slutte med "...torvmose".

Forslaget kan sendes inn til ekko@nrk.no

I motsetning til de aller fleste andre torvmoser er dette en vidt utbredt art, finnes både på den nordlige og sørlige halvkule og har vært regnet som en art som mer eller mindre alle moseentusiaster kunne gjenkjenne i felt. Trodde mosefolket.

Kjøttorvmose har vært populær blant økologer og naturinteresserte fordi den er så enkel å gjenkjenne i felt.

I motsetning til de aller fleste andre torvmoser er dette en vidt utbredt art, finnes både på den nordlige og sørlige halvkule, og har vært regnet som en art som mer eller mindre alle moseentusiaster kunne gjenkjenne i felt.

Men så enkelt er det altså ikke.

Professor Stenøien, førsteamanuensis Kristian Hassel og resten av mosefolket ved museet har fått antatt en artikkel som vil skape noen rystninger i moseverdenen.

– Vi har gjort massive undersøkelser av denne arten, både utseendet, altså morfologien, transplantasjonsforsøk i felt, kultiveringsforsøk på lab, genetiske analyser og genomiske analyser og konkluderer at kjøttorvmose egentlig består av flere arter – den er ikke enkel i det hele tatt, sier Stenøien.

Les mer om den nye arten på gemini.no.

Powered by Labrador CMS