En notis fra NTNU - les mer.

- Jeg tror grønn innovasjon blir et konkurransefortrinn for bedriftene fremover, sier Verones. (Foto: NTNU/Maren Agdestein)

Mottar millionstipend fra EU for å forske på hvordan mennesker påvirker havet

Forsker Francesca Verones ved NTNU har fått et prestisjefylt millionstipend fra EU for å forske på hvordan mennesker påvirker havet.

Hun sier at vi ikke vet mye om hva som påvirker livet i havet. Men en som Verones tenker svært stort når hun sier at vi ikke vet hva som påvirker havet. Fordi hun tenker på alt. Og da menes virkelig alt.

For jo, plasten er der og vi vet at den forsøpler og dreper dyr. Men visste du at plasten også er en kilde til å spre fremmede arter? Havstrømmene sprer plasten over hele verden.

I tillegg vet vi at skip fører med seg fremmede arter. Dette skjer både i ballastvannet, og gjennom at egg og larver fester seg på skipets skrog.

– Her i Norge har vi de siste årene fått mye kongekrabbe. I Sortehavet fikk man plutselig en manet i havet som førte til at sardinene nesten forsvant. Når de fremmede artene har flyttet på seg, hva skjer da? sier Verones.

Med det prestisjefylte millionstipendet hun har fått fra EU skal hun først kartlegge alt.

Det er slik man kan beskrive et verktøy som heter LCA . Det vil si at man kartlegger livssyklusen, altså alt både foran og bak og før og etter, og alle krinker og kroker, og så finner ut hvilke biter man kan endre for å gjøre det grønnere.

Les mer om tildelingen og forskningen til Verones på nettsidene til gemini.no.

Powered by Labrador CMS