Appen Capeesh gir ansatte i industri og næringsliv mulighet til å trene på akkurat den terminologien og uttalen de trenger. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix)

Forskere utviklet ny språk-app for arbeidslivet

Det var NTNU-forskerne Olav Husby og kollega Jacques Koreman som bygget fundamentet for den nye språk-appen som tidligere het Norwegian pronunciation.

De kartla 500 språk for hvilke språklyder og kombinasjoner av språklyder som skiller et språk fra et annet. Ut fra det kunne de lage ei liste over lyder som var vanskelig for alle som skal lære seg norsk.

– Vi fant ut at hvis vi klarer å lage en database som fungerer som et filter der vi slår på morsmålet og den varianten av norsk de skal ha, så kan vi filtrere ut de unødvendige tingene, sa Olaf Husby til Gemini.no for et år siden.

Appen heter nå Capeesh, og med den håper Husby at spillelementet skal ha en språklæringseffekt:

–Vi håper at gleden og interessen for spill kan overføres til språkopplæringen. Tradisjonelt har mye av pedagogikken rundt språkopplæring vært knyttet til pugging. Vi vet at gjentakelser gir læring. Gjennom å bruke spill-elementer kan vi dekke over pugging. I stedet for bøyninger og grammatikk, må man huske mønster og rekkefølger, sier Husby.

Maskinintelligensen i appen kan analysere personalhåndbøker og presentasjoner fra industrien, og dermed gi språkopplæring innen svært snevre områder, som termisk avlusing i havbruksindustrien.

Les hele saken på gemini.no.

Powered by Labrador CMS