En notis fra NTNU - les mer.

Appen Smittestopp skal bidra til å hindre smitte, men flere er skeptiske til personvernet.
Appen Smittestopp skal bidra til å hindre smitte, men flere er skeptiske til personvernet.

Ekspert er skeptisk til appen Smittestopp

Publisert

I dag lanseres appen Smittestopp i kampen mot spredning av Covid-19. Appen er utviklet i løpet av få uker på oppdrag fra Folkehelseinstituttet. En ekspert som har vurdert sikkerheten rundt virusappen Smittestopp, skjønner folks skepsis. Postdoktor Odd Rune Strømmen Lykkebø fra NTNU sitter i ekspertgruppa som vurderer datasikkerheten rundt appen. Gruppa har avgitt en foreløpig rapport, og ekspertene er ikke skeptiske til sikkerheten rundt selve appen. De er usikre på sider rundt hvem som skal ha tilgang til dataene.

– Generelt vil jeg si at skepsis er sunt. Det er planlagt å samle inn rimelig store mengder data, som potensielt er av sensitiv karakter, og lagre og behandle disse sentralt. Jeg mener dette er problematisk i utgangspunktet. Satt sammen med en utviklingsprosess som bare har gått over uker, og beslutningstaking som skjer kontinuerlig i siste liten, så kan jeg godt forstå om noen er skeptiske, sier han.

Appen Smittestopp måler din og andre brukeres posisjon. Den kan varsle deg om du har vært i nærheten av noen som er påvist smittet av koronaviruset som gir Covid-19 over lang nok tid til å bli smittet. Forutsetningen er at den som er smittet også bruker appen. Samtidig skal dataene gi myndighetene et redskap for å forstå hvordan ulike tiltak virker i kampen mot spredning.

Les hele saken på gemini.no