PST mener den pågrepne mannen har bygd seg opp en identitet som vanlig borger mens han i det stille jobbet for russisk etterretning. Her assisterende PST-sjef Hedvig Moe under en pressekonferanse tidligere denne måneden.

Person mistenkt for å være russisk spion pågrepet i Tromsø

En brasiliansk statsborger er pågrepet på vei til jobb på Universitetet i Tromsø. PST mistenker at han er russer og er i Norge med falsk identitet.

Vi har bedt om at en brasiliansk forsker ved Universitetet i Tromsø utvises fordi vi mener han representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NRK.

Mannen ble framstilt for Nord-Troms og Senja tingrett i Tromsø tirsdag. Politiet har fått medhold i å internere mannen i fire uker, opplyser politiadvokat Vegard Hermann Tobiassen i Troms politidistrikt til VG.

Fordi det dreier seg om en utenlandssak, er mannen internert – ikke varetektsfengslet.

Forsker ved UiT

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen er en såkalt «illegalist», altså en person som har bygd seg opp en identitet som vanlig borger mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning. De mener mannen egentlig er russisk statsborger på oppdrag for Russland under brasiliansk dekke, skriver NRK.

Dette er ifølge NRK første gang PST har pågrepet en person de mener er illegalist i Norge. Mannen kom til Norge på et forskeroppdrag ved Universitetet i Tromsø høsten 2021.

Følger opp berørte

– PST er bekymret for at han kan ha tilegnet seg et nettverk og informasjon om Norges politikk i nordområdene, sier Moe.

Informasjonen kan bli misbrukt av Russland, frykter PST.

Rektor Dag Rune Olsen ved Universitet i Tromsø opplyser til Dagbladet at de ble orientert om saken mandag.

– Vi er opptatt av å følge opp de av oss som har jobbet rundt vedkommende. Vi vil etter hvert snakke med de som er berørt, sier han.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS