ALS – Amyotrofisk lateral sklerose – er en sykdom som fører til muskelsvinn fordi nervecellene som sender signaler fra hjernen til musklene, blir ødelagt. ALS rammer rundt 150 mennesker i Norge årlig. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB scanpix)

Norske forskere finner sammenheng mellom ALS og kroppsvekt

En norsk studie påviser lavere risiko for ALS blant overvektige personer enn blant slanke og enda lavere risiko for ALS blant fete mennesker enn blant slanke.

– Studien løser ikke ALS-gåten, men gir grunnlag for å fokusere letingen etter behandlings- og forebyggingsmuligheter på faktorer som er knyttet til kroppens energiomsetning, sier klinisk stipendiat og overlege ved Ahus, Ola Nakken.

ALS – Amyotrofisk lateral sklerose – er en sykdom som fører til muskelsvinn fordi nervecellene som sender signaler fra hjernen til musklene, blir ødelagt. ALS rammer rundt 150 mennesker i Norge årlig.

Mye data

Den store studien er utført av forskere fra Ahus, Folkehelseinstituttet og Universitetet i Oslo og publisert i det amerikanske medisinske tidsskriftet Neurology denne uka.

Basert på data fra den obligatoriske tuberkulosescreeningen på 1960 -og 1970-tallet, samt informasjon fra helseundersøkelser og helseregistre er nær 3000 norske ALS-pasienter sammenlignet med 1,5 millioner mennesker fra tuberkulosescreeningen.

Resultatene viser at sammenlignet med slanke, definert som de med kroppsmasseindeks (KMI) mellom 18 og 22.5, hadde overvektige (KMI mellom 25-30) 18 prosent lavere ALS-risiko, mens fete mennesker (KMI på over 30) hadde 34 prosent lavere ALS-risiko.

Ikke fete seg opp

I tidligere studier er det også påvist en sammenheng mellom høyt aktivitetsnivå og risiko for ALS.

Nakken anbefaler likevel ikke personer med ALS-pasienter i familien å teste sin BMI for så å gå inn for legge på seg.

– Dersom det kun er ett familiemedlem med ALS så er risikoen for sykdommen veldig liten. Vi vet sikkert at betydelig vektøkning og overvekt er negativt for mange andre sykdommer, sier Nakken.

Powered by Labrador CMS