Den nye roveren lander på Mars i 2021. Der skal den blant annet lete etter lommer av is eller flytende vann. (Illustrasjon: ESA / ATG medialab)

Hva skal den nye Mars-roveren hete?

Høsten 2020 skal ESA skyte opp en ny rover som skal gjøre undersøkelser på Mars.

Denne roveren er utstyrt med blant annet en drill som kan bore seg ned til to meter under overflaten for å ta prøver. Roveren har også en laser for å analysere materialer på overflaten.

For å se ned i grunnen og lete etter lommer av is eller flytende vann har ExoMars-roveren en georadar, kalt WISDOM. Den er utviklet av Forsvarets forskningsinstitutt og testet på Svalbard.

Den nye roveren skal lande i Oxia Planum på cirka 20 grader nord på Mars. Dette er en eldgammel slette der vann flommet fritt milliarder av år siden.

Men hva skal den nye roveren hete?

Har du forslag til navn, kan du sende det inn til ESA, sammen med en kort kommentar på engelsk om hvorfor du vil at roveren skal hete dette.

De beste forslagene vinner en privat omvisning hos romindustribedriften Airbus i Stevenage i England hvor ExoMars-roveren bygges. Her vil den endelige vinneren kunngjøres. Premien inkluderer ikke reise frem og tilbake til Stevenage.

Les mer om roveren og navnekonkurransen på Norsk Romsenter sine hjemmesider.

Powered by Labrador CMS