En notis fra Norsk Polarinstitutt - les mer.

Indiske Anirudha Mahagaonkar skal forske på isen i Antarktis fra Tromsø.

Skal til Nordpolen for å studere Sørpolen

Vel, det er ikke helt korrekt, men for indiske Anirudha Mahagaonkar (29 år) kjennes det rett likevel.

Gradestokken viser 21,9 varmegrader i Tromsø denne fredags formiddagen i slutten av juli. Sola har varmet opp byen i flere dager allerede. Det er sparsomt med vinddrag i lufta og undertegnende nordboer holder på å «koke» innvendig. Men Anirudha merker ikke noe til varmen som «herjer» i landsdelen.

– Det er jo kjølig ute nå! Et helt supert arbeidsvær, sier han og myser mot den skyfrie himmelen.

– Jeg liker temperaturer som dette. Har vi vær som dette hjemme i India så er alle enige om at det er kaldt ute.

Under isen

Vi er helt klart fra hver vår side av kloden. Men i de tre neste årene skal den unge doktorgradsstipendiaten få erfare mye kulde. Han skal ha fast adresse i ishavsbyen og kontorsted hos Polarinstituttet i Framsenteret. Herfra skal han studere isen i Antarktis.

– Jeg kommer fra ekvator til Nordpolen for å studere Sørpolen, sier han litt lattermildt.

Det er detaljer i isen som skal under lupen når han sammen med isbreforsker Geir Moholdt ved Polarinstituttet skal konsentrere seg om den antarktiske innlandsisen. Antarktis rommer den største ismassen i verden, og som på det meste kan være opp til cirka 4 kilometer tykk.

I forskningen skal tospannet bruke avanserte radar- og laserdata fra satellitt for å kartlegge hvor langt inn havvannet går under innlandsisen; den såkalte hengslingssonen der den utstrømmende isen fra innlandet møter havet og begynner å flyte som isbremmer, forteller Moholdt, som er veilederen under doktorgradsarbeidet.

Les mer om forskningen på nettsidene til Norsk Polarinstitutt

Powered by Labrador CMS