En notis fra Norsk Polarinstitutt - les mer.

SKRUGARDER Betydningen til skrugarder, i takt med smeltende havis, skal studeres nærmere under MOSAiC-ekspedisjonen. Dette bildet av skrugarder er tatt under N-ICE-ekspedisjonen i 2015.

Fra karantene til forskning i isødet

Skrugarder kan egne seg som gjemmesteder for dyr som lever i Polhavet. Men hva skjer med skrugarder når klimaet blir varmere og havisen smelter? Det er noen av spørsmålene som forskerne i det storstilte prosjektet MOSAiC ønsker å finne svar på.

I to uker har havisforsker Benjamin Lange fra Norsk Polarinstitutt oppholdt seg i isolasjon og karantene i havnebyen Bremerhaven i Tyskland i påvente av å seile nordover til Arktis med forskningsskipene RV Sonne og Maria S. Merian, i regi av tidenes største klimaforskningsprosjekt MOSAiC, ledet av Alfred Wegener-instituttet i Tyskland.

Den tyske isbryteren RV Polarstern er hovedskipet i MOSAiC. I høst ble skipet fryst fast i isen nord for Sibir, for å drive med isen i ett år. Siden den gang har skipet drevet langt og befinner seg nå på Svalbard, se skipets posisjon her.

Fra Sibir til Svalbard

Mandag morgen kunne Lange forlate karantenetilværelsen og mønstre ombord i forskningsskipet som skal frakte han, kolleger fra andre institusjoner og mannskap nordover, der de skal møte Polarstern i Isfjorden på Svalbard.

I Isfjorden skal skipene foreta bytte av mannskap og forskere, i tillegg til lasting og lossing av gods, før Polarstern skal tilbake inn i isen, så arbeidet kan fortsette.

Tilsammen skal Lange være ombord på Polarstern i cirka to måneder, men med reisetid og karantene vil han være hjemmefra i nesten fire måneder.

Benjamin Lange er den eneste ansatte fra Polarinstituttet som nå drar ut på MOSAiC-tokt. Fra før har forskerkollega Dmitry Divine deltatt, men han kom hjem til Tromsø før påske etter tre måneder i isødet.

Målet med MOSAiC-ekspedisjonen er å samle inn data fra hav, havis, atmosfære og økosystemet som skal bidra til å øke kunnskapen om klimaendringene som skjer i Polhavet.

Hovedforskningen foregår rundt Polarstern, og der skipet til en hver tid befinner seg. Langes arbeid skjer i regi av prosjektet HAVOC, som er tilknyttet MOSAiC, finansiert av Forskningsrådet og ledet av Norsk Polarinstitutt.

Les mer om prosjektet på hjemmesidene til Polarinstituttet

HEKTISK Det var travle timer før MOSAiC deltakerne endelige kunne gå ombord på forskningsskipet Maria S. Merian som tar forskerne til Svalbard og Polarstern. Merk at alle deltakerne måtte ha munnbind før de steg ombord i skipet.
KLAR FOR TOKT Hele ferden nordover blir gjort med to tyske skip om tar mannskap og forskere til Svalbard. Her er Benjamin Lange fotografert om bord på Maria S. Merian rett før avgang, med forskningsskipet Sonne i bakgrunn.
En ismåke flyr over skrugarder. Skrugarder dannes ved at isflak kolliderer, bryter opp og presses over hverandre.
Powered by Labrador CMS