En notis fra Norsk institutt for naturforskning - les mer.

På lang sikt ønsker forskerne å undersøke om inntak av mikroplast påvirker hekkesuksessen og overlevelsen av sjøfugl.
På lang sikt ønsker forskerne å undersøke om inntak av mikroplast påvirker hekkesuksessen og overlevelsen av sjøfugl.

Forskere vil overvåke plast i gulp og skit fra sjøfugl

Store mengder plast flyter rundt i havet. Det meste i form av mikroplast, som ofte havner i magen til sjøfugler. Nå vil sjøfuglforskere overvåke plastmengden i gulp og avføring.

14 sjøfuglforskere, miljøkjemikere og øko-toksikologer hadde i høst et møte på Framsenteret i Tromsø for å finne ut hvordan de kan inkludere overvåkning av plast i overvåkningsprogrammet SEAPOP, som siden 2005 har overvåket og kartlagt norske sjøfuglbestander.

– Vi vurderte hva som ville være minst mulig negativt for fuglene og samtidig nyttig, og kom fram til at avføring og matprøver i form av gulp og mat som fuglene bærer med seg i nebbet for å mate ungene med, vil være det mest hensiktsmessige å samle inn.

Forskerne vil se spesielt på mikroplast, fra 200 mikrometer og oppover i størrelse. Dette er plast som fuglene får i seg samtidig med byttedyrene de spiser. De vil se på om fuglene kan brukes som indikatorer på plast i omgivelsene og se på hvor mye plast som hoper seg opp i næringskjeden. Forskerne har planlagt noen mindre pilotstudier neste år før de håper å kunne sette i gang med langsiktig overvåkning.

Les med om pilotprosjektet på nettsidene til NINA

Powered by Labrador CMS