Ny tilgang til satellittdata gir forskerne bedre kunnskap om norske og europeiske elver. (Foto: European Space Agency, ESA)

Vil utvikle digitalt superverktøy for å overvåke elver

Bilder fra verdensrommet kan vise hvordan ei elv forandrer seg over tid, det kan også foto fra droner. Kombiner dette med tradisjonelle målinger i elva, og vi får ny kunnskap om vassdragsmiljøet.

Derfor går forskere, bransjefolk og folk fra nasjonal og internasjonal miljøforvaltning sammen for å finne ut hvordan de kan forsterke hverandre.

HydroCen, Cedren og Miljødirektoratet inviterte nylig til seminar om fjernmåling og databehandling. Simone Bizzi fra Politecnico Milano er en av forskerne som deltok på seminaret.

– Gjennom det europeiske romprogrammets (ESA) Copernicus-prosjekt har vi nå fått tilgang til en mengde informasjon fra satellittbilder som er uten sidestykke. Takket være EU-kommisjonens mandat for overvåkning av jorda er det også gratis for alle, sier Bizzi.

Selv om oppløsningen fortsatt er på 10–20 meter per pixel, sender hver satellitt bilder som er detaljerte nok til å overvåke store og middels store elver.

– Det som er revolusjonerende, er at vi dermed får data nærmest daglig fra ulike satellitter, radar eller andre høyoppløselige bilder. Muligheten til å kombinere denne informasjonen for å få ny kunnskap om miljøet og hvordan det endrer seg over tid, er ganske enestående og vil definere våre muligheter til å overvåke økosystemer i framtida, sier han.

Han jobber nå med et prosjekt der de bruker droner til å fly over elver for å ta høyoppløselige bilder, slik at de kan verifisere det de ser på satellittbildene.

Powered by Labrador CMS