Forskere skal måle hvor lenge vannkrafttunneler i Norge kan vare og om de har en holdbarhetsdato. (Foto: NINA)
Forskere skal måle hvor lenge vannkrafttunneler i Norge kan vare og om de har en holdbarhetsdato. (Foto: NINA)

Hvor lang holdbarhet har norske vannkrafttunneler?

Publisert

En vannkrafttunnel er en tunnel som frakter vann fra vannmagasiner til kraftverket. Du kan sammenligne vanntrykket i tunnelen med et godstog med fullastede vogner som kjører i full fart gjennom tunnelen.

Tunnelene ligner på grove veitunneler, men de er som regel bygget i nettverk inne i fjellet med flere sidetunneler.

Vi har 5000 kilometer med vannkrafttunneler i Norge.

Nå skal forskere i HydroCen finne ut hvor lenge de kan vare og om de har en holdbarhetsdato.

– Det er veldig spennende. Vi har ikke snøring på hva levetida til norske vannkrafttunneler er. Nå har vi mange tunneler som har levd i hundre år, men har de en slags holdbarhetsdato? Det er det store spørsmålet, sier Kaspar Vereide, prosjektutvikler ved Sira-Kvina Kraftverk og førsteamanuensis ved NTNU.

– Ved hjelp av denne forskninga skal vi kunne svare litt mer på hva holdbarhetsdatoen til norske vannkrafttunneler er, sier han.

Forskerne har laget flere hull innover bergveggen. Det spesialbygde utstyret har en sensor i hver ende, og en slags kork som kalles «packer» på midten som sørger for at vannet fra tunnelen ikke siver inn. Hullene med sement, foruten en liten lomme inne i fjellet som fylles med grunnvann. På den måten kan de måle trykket både inne i tunnelen og inne i berget.

– Når man starter eller stopper produksjonen i kraftverket blir det stor trykkvariasjon inn i tunnelen. Vi vil se hvordan endringer i tunnelen påvirker trykket inne i berget, forklarer PhD-stipendiat Bibek Neupane.

Les mer om prosjektet på nettsidene til HydroCen.