En notis fra Norges musikkhøgskole - les mer.

Øivind Varkøy er professor i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole. (Foto: Kyrre Lien)
Øivind Varkøy er professor i musikkpedagogikk ved Norges musikkhøgskole. (Foto: Kyrre Lien)

Musikkprofessor vil gi elitismen et ansikt

– Jeg hadde virkelig håpet at den tiden skulle være forbi at noen forteller folk hva som er god og dårlig kultur. Dette utsagnet av Linda Hofstad Helleland skapte debatt i 2017, da hun som kulturminister angrep teaterviter og kritiker Julie Rongved Amundsens vurdering av norske spel.

Professor i musikkpedagogikk, Øivind Varkøy, reagerte med frustrasjon på uttalelsen.

– Jeg oppfatter denne teaterkritikerens innlegg som en type bekymringsmelding på vegne av den kunstneriske kvaliteten av norske spel, og det jeg opplevde at kulturministeren prøvde å gjøre, var å legge lokk på en slik type debatt. For hvis man, som kulturministeren implisitt gjør, setter elitismestempelet på en kritiker, så får kritikeren et problem, i og med at vi ikke liker å holde oss med kulturelle eliter her i landet.

– Selvsagt har det vært sånn at det vi kan kalle kulturelle eliter har hatt måter å tenke om kunst og estetikk på som har virket marginaliserende og ekskluderende på store lag av befolkningen ellers. Det skal vi ikke ta lett på. Men det betyr ikke at vi skal slutte å snakke om kvalitet. Vi må bare diskutere det med denne kunnskapen i bakhodet.

Les hele intervjuet med Øivind Varkøy på nettsidene til Norges musikkhøgskole.

Powered by Labrador CMS