En notis fra Norges forskningsråd - les mer.

Fotoutstilling Hjernen din vises på Kong Olavs plass (Rådhusplassen) i Oslo

under Forskningsdagene 16.-27.september.
Fotoutstilling Hjernen din vises på Kong Olavs plass (Rådhusplassen) i Oslo under Forskningsdagene 16.-27.september.

Fotoutstilling av hjernen

Hva er det vi alle går rundt med, og som er både kompleks, vakker og spektakulær? Hjernen, vel! For spennende fotografier av hjernen og ny læring, ta turen innom Rådhusplassen i Oslo under Forskningsdagene.

Det er det medisinske fakultet ved Universitetet i Oslo som har lyst til å gi deg og meg ny kunnskap om oss selv, med en spennende visuell opplevelse som bonus. Hjernens fysiologi er tema.

- Selv om vi i dag vet mye om hjernen, er den fremdeles en gåte. Vi håper med denne utstillingen at folk blir både imponerte over egen hjerne, overrasket og nysgjerrige på hvordan vi er skapt, sier prosjektleder Hanne Bjerknes.

Forskningsdagene 2020

Denne notisen er skrevet i forbindelse med Forskningsdagene, hvor årets tema er hjernen.

Forskningsfestivalen arrangeres over hele landet og varer fra 16. september til og med 27. september.

Les mer om årets arrangement på forskningsdagene.no

Vakker vitenskap

Et spennende utvalg fotografier skal sørge for dette: Ett av bildene har hengt i Bundestag i Berlin og er hentet fra EUs største forskningsprosjekt på hjernen. Et annet er fakultetets eldste bilde av hjernen, tatt i 1939. Andre igjen er forstørrede bilder av detaljer, såkalte mikroskopier.

- De nærmer seg kunstfoto! Mye forskningsformidling kan bli veldig akademisk med mye ord og forklaringer, men her velger vi å presentere vitenskap på en visuell måte. Vitenskap er også vakkert.

Men for de som får vekket interessen er det bare å scanne QR-koden til hvert bilde, så er det mer fun facts og kunnskap å hente.

- Vi vet at hvert menneskes hjerne har omtrent 100 milliarder hjerneceller og at elektriske impulser i hjernen går i 360 km/t. Det er helt sprøtt. Vi borrer i bevissthetens gåter, og vet at alle følelser kommer fra hjernen, vi føler ingenting hvis ikke det går via den.

Stor stoppeffekt

Folkeopplysning med wow-faktor, det er det som er målet. Nok til å oppsøke som mål i seg selv, eller om du bare passerer utegalleriet som ligger i et av Oslos travleste knutepunkt mellom rådhuset og Aker brygge.

- Her er det nok til å overraske alle, om de tar seg tid til det. Folk er nok ikke vant til å se forskning presentert på den måten, og her er det mye flott å oppdage.

Å forsøke å forstå hjernen og nervesystemet er noe forskere sannsynligvis vil bryne seg på til evig tid.

- Vi kaller det hjerneforskningens paradoks: Hvis vi hadde forstått vår egen hjerne ville vi vært så dumme at vi ikke hadde forstått den…!

Les mer om utstillingen på hjemmesidene til Forskningsdagene

Powered by Labrador CMS