Våpen av forsvunne haier

Våpen laget av haitenner forteller om endringer i økosystemet ved øygruppe i Stillehavet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gilbertøyene er en av flere øygrupper som til sammen danner øystaten Kiribati i Stillehavet.

Haier er en viktig del av økosystemet i havet i denne delen av Stillehavet. Haier har også spilt en viktig kulturell rolle for befolkningen på Gilbertøyene, går det fram av en ny studie fra forskere ved Field Museum of Natural History i Chicago, USA.

I museer rundt om i verden finnes det mange vitnesbyrd om haienes kulturelle betydning på øyene, i form av spektakulære våpen laget med haitenner.

Vitenskapelig samleobjekt

- Disse våpnene var målet for intens samlevirksomhet fra naturhistoriske museer fra midten til slutten av 1800-tallet, skriver forskerne i tidsskriftet PLOS One.

I Chicagos Field Museum of Natural History alene finnes det mer enn 120 av dem.

I den nye studien analyserer forskerne hvilke haiarter som er brukt til å lage våpnene i samlingen i museet. De finner at det er brukt tenner fra ikke mindre enn åtte ulike arter.

Blant annet ble det brukt tenner fra den fryktede tigerhaien, som på Gilbertøyene ble kalt te tababa.

Har forsvunnet

To av haiartene finnes imidlertid ikke lenger ved Gilbertøyene. Carcharhinus obscurus og C. sorrah er to arter i blåhaifamilien som etter våpnene å dømme var vanlige der på 1800-tallet, men nå er borte.

Dermed kan de gamle våpnene i museene fortelle en historie om økosystemer i endring.

Globalt er C. obscorus regnet som nær truet og C. sorrah som sårbar. Dette ifølge lista til IUCN, Verdens naturvernunion.

Årsaken til at disse nå er borte fra Gilbertøyene kan være omfattende fiske etter hai for internasjonalt konsum på 1900-tallet, går det fram av studien.

Bredt utvalg

Haitannvåpnene på Gilbertøyene ble laget i alle mulige former. Ved Chicago-museet finnes det et bredt utvalg av våpen - fra kniver og dolker til lanser, spyd og sverd.

Alle er utsmykket med haitenner.

Våpnene ble laget ved å bore hull i haitennene og deretter feste dem med tauverk laget av fiber fra kokosnøtter og menneskehår.

I tillegg til de som allerede er nevnt ble også tenner fra makrellhai, hammerhai og blåhai brukt. Den siste finnes også i havet utenfor norskekysten.

(Foto: (Kart: Google Maps/forskning.no))

Referanse:

Joshua Drew, Christopher Philipp og Mark W. Westneat: “Shark Tooth Weapons from the 19th Century Reflect Shifting Baselines in Central Pacific Predator Assemblies,” PLOS One, 3. april 2013.

Powered by Labrador CMS