Slår alarm om verdens store elver

Forurensning, oppdemming og klimaendringer setter verdens store elver i fare. Overutnytting har ført til at rundt en femdel av alle ferskvannsarter er utryddet eller utryddingstruet, advarer miljøvernere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De mest truede elvene

WWFs liste over de 10 elvene i verden som er mest truet av miljøødeleggelser:
1. Salween-Nu (Sørøst-Asia), oppdemming.
2. Donau (Europa), skipsfart.
3. La Plata (Sør-Amerika), oppdemming og skipsfart.
4. Rio Grande (Nord-Amerika), overforbruk av vannet.
5. Ganges (Sør-Asia), overforbruk av vannet.
6. Indus (Sør-Asia), klimaendringer.
7. Nilen (Nordøst-Afrika), klimaendringer.
8. Murray/Darling (Australia), innvandrende arter.
9. Mekong (Sørøst-Asia), overfiske.
10. Chang-elva (Kina) forurensning.

Kilde: WWF, BBC, NTB

Regjeringer verden over må legge om politikken radikalt for å redde elver, innsjøer og våtmarksområder som forsyner millioner av mennesker med vann.

Dette er umistelige kilder til drikkevann så vel som vann til jordbruk, framholder Verdens Naturfond WWF. Fondet har lagt fram en ny rapport om situasjonen foran Verdens Vanndag i dag, torsdag.

- Ferskvannskrisen gjenspeiler i hvor stor grad uhemmet utvikling setter naturens evne til å møte våre voksende behov i fare, sier Jamie Pittock som leder WWFs ferskvannsprogram.

De ti verste

Naturfondet har satt opp en «topp ti»-liste over de mest truede elvene. Fem av dem renner gjennom land i Asia: Chang-elva (Jangtsekiang), Ganges, Mekong, Indus og Salween-Nu. Men europeiske Donau og nordamerikanske Rio Grande står også på listen.

 

- For folk som bor langs de store elvene, for eksempel i Afrika, er dårlig vann et akutt problem. I andre områder er det blitt fantastisk mye bedre - som for eksempel Themsen i Storbritannia, sier professor Terje Tvedt ved Senter for utviklingsstudier i Bergen til NTB.

- En god del statsledere har forstått at det er en sammenheng mellom vannkvalitet og helse. Derfor er det fornuftig samfunnsøkonomi å sørge for best mulig kvalitet på vannet, sier Tvedt, som også påpeker at vann mange steder er en knapphetsfaktor.

Det er ikke situasjonen i Norge, som er et vanneldorado, med en overflod av godt vann. Det betyr ikke at det ikke er forbedringspotensial også her, sier Terje Tvedt og minner om problemene med forurenset drikkevann i Bergen høsten 2004.

Vil demme opp

Truslene mot elvene er ifølge WWF av ulik art. Salween-Nu, som renner fra Tibet til Kina og så sørover langs grensen mellom Burma og Thailand, er nå en av de lengste demningsfrie elver i verden - men både Kina, Burma og Thailand har planer om oppdemming.

Det kan være en trussel mot en region som FN-organisasjonen UNESCO tror kan være blant de biologisk mest mangfoldige i verden i dag. Trusselen mot Indus er direkte knyttet til den globale oppvarmingen, framholder naturvernerne.

For hvis isbreene i Himalaya fortsetter å smelte ned som følge av drivhuseffekten, vil Indus ikke lenger bli tilført vann. Dermed kan elva som har gitt navn til India rett og slett komme til å tørke inn.

(NTB/Trond Børrehaug Hansen)

Powered by Labrador CMS