Etter å ha sirklet rundt asteroiden Bennu i to år er Nasa klar til å gå inn for landing tirsdag.

Nasa-romskip gjør landingsforsøk på asteroide

Etter å ha sirklet rundt asteroiden i to år er Nasa klar til å gå inn for landing tirsdag.

Overflaten på asteroiden Bennu, som ligger flere hundre millioner kilometer unna, er uforutsigbar og full av stein – og landingsforsøket omtales som en utfordring.

Romdramaet utspiller seg tirsdag, og målet med landingen er å hente en prøve fra bakken og returnere de små bitene av asteroiden tilbake til jorden. Det er kun Japan som har klart det tidligere.

Romfartøyet Osiris-Rex er på størrelse med en varebil og skal prøve å lande på et område om lag så stort som en tennisbane i krateret Nightingale. Steiner på størrelse med bygninger gjør operasjonen vanskelig. Asteroiden har en radius på rundt 250 meter.

– For å sette det i perspektiv, neste gang du parkerer foran huset ditt eller utenfor en kafé. Tenk på utfordringen det er å navigere Osiris-Rex til en av disse plassene fra 320 millioner kilometer unna, sier prosjektleder Mike Moreau i Nasa.

Flere forsøk

Fartøyet planlegger å bruke fire timer på å ta seg ned til overflaten. Deretter skal fartøyets 3,4 meter lange arm strekke seg mot bakken og plukke med seg prøver i løpet av den fem til ti sekunder lange landingen.

Dersom det første forsøket feiler, kan Osiris-Rex prøve igjen. De innsamlede prøvene er først tilbake på jorden i 2023.

Nasa har tidligere klart å bringe kometstøv og solvindpartikler tilbake til Jorda, men har aldri prøvd å få tak i prøver fra en asteroide.

Japan venter på sin side å få prøver fra asteroiden Ryugu i desember, ti år etter at de hentet stoff fra asteroiden Itokawa.

Nøkkel til å forstå livets opphav

Asteroiden Bennu er særlig attraktiv fordi den fantes mens solsystemet ble dannet for 4,5 milliarder år siden. Forskere regner det som en tidskapsel med byggeklosser som kan forklare hvordan liv ble til på Jorda og andre steder.

I tillegg vil Nasa finne ut mer om asteroiden fordi den muligens vil ta sikte på planeten vår på slutten av 2100-tallet. Nasa regner med at det er 1:2700-dels sjanse for at den treffer Jorda.

Det har vært flere forsinkelser i prosjektet, blant annet på grunn av uventet vanskelig terreng og koronaviruset. Osiris-Rex har drivstoff til tre landinger, og vil automatisk rygge unna dersom det møter på uventede hindre som store steiner.

Powered by Labrador CMS