Vitaminer mot depresjon

B-vitaminer kan gjøre behandlinga av depresjoner mer effektiv, viser ny finsk forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ser ikke ut til at man blir nevneverdig mindre deprimert av å ha mye vitaminer seilende rundt i blodomløpet. Men et godt nivå av B12 kan gjøre behandlinga av tilstanden mer effektiv.

Deprimerte finner

Det er i hvert fall konklusjonen til forskerne ved Kuopio Universitetssykehus i Finland, som har fulgt 115 pasienter med alvorlige depresjoner gjennom seks måneder med behandling. Nivået av vitamin B12 ble målt både i begynnelsen og slutten av perioden.

Etter et halvt år vurderte forskerne hvordan behandlinga hadde gått, og delte de deprimerte inn i tre grupper: de som fremdeles var like syke, de som var bedre, og de som var blitt friske. Det viste seg at pasientene i den siste gruppa hadde hatt mer B12 i blodet både ved begynnelsen og slutten av behandlinga.

Viktig tilskudd

Resultatet er ikke så usannsynlig, mener Ingvar Bjelland fra Universitetet i Bergen. Han har selv forsket på sammenhenger mellom vitaminer og depresjon.

- B12 er viktig for omsetningen av folat i kroppen. Folat er igjen avgjørende for omdanning av signalstoffer som har betydning for depresjon, forklarer han.

Tidligere undersøkelser har også vist at eldre pasienter med depresjoner fikk bedre resultater av behandling hvis de tok vitamintabletter med B1, B2 og B6 samtidig. Dette øker også mengden av vitamin B12 i blodet.

Sammen med finnenes nye resultat kan jo dette tyde på at et passelig vitamintilskudd kan hjelpe alvorlig deprimerte mennesker til å bli friske igjen. Men forskerne understreker at det trengs flere undersøkelser før man kan være sikre på sammenhengen.

I mat fra dyr

B12-vitaminer er viktig for blodet og nervene, og cellene trenger stoffet for å lage DNA. Vitaminet sitter fast på proteiner i mat, og finnes i fisk, kjøtt, egg og melk. En av de mest B12-rike rettene man kan spise er okselever, men ørret, laks, biff, hyse og muslinger er gode kilder, de også.

B12-mangel er ikke særlig vanlig, men ihuga vegetarianere kan få for lite av det spesielle vitaminet hvis de ikke passer på. De vanligste mangelsymptomene er slapphet, kvalme, forstoppelse, vekttap og dårlig matlyst.

Referanse:

J. Hintikka, T. Tolmunen, A. Tanskanen & H. Viinamäki, High vitamin B12 level and good treatment outcome may be associated in major depressive disorder, BioMed Central Psychiatry, 2003, 3:17, publisert 2. desember 2003

Lenker:

BMC Psychiatry: Finsk rapport
National Institute of Health: Vitamin B12

Powered by Labrador CMS