Erling Roland og Elaine Munthe er aktuelle med nyutgivelse av bok om mobbing. (Foto: Mari Løvås)
Erling Roland og Elaine Munthe er aktuelle med nyutgivelse av bok om mobbing. (Foto: Mari Løvås)

Klassiker om mobbing blir utgitt på nytt

Professor Erling Roland ved Universitetet i Stavanger er en av landets fremste eksperter på mobbing blant barn og unge. Han var drivkraften bak en stor internasjonal konferanse som ble arrangert i Stavanger på slutten av 80-tallet, og sammen med sin daværende forskningsassistent Elaine Munthe bestemte han seg for å redigere en bok basert på innleggene som ble holdt under konferansen. 

Boken «Bullying - An International perspective» blir nå utgitt på nytt av forlaget Routledge Revivals, som er en satsing på nyutgivelse av akademiske bøker som klassifiseres som klassikere.

– At vi fikk mulighet til å arrangere konferansen i utgangspunktet, skyldes nok mye mitt og andre forskereres bidrag i en rapport som ble lansert i anledning en landsdekkende aksjon mot mobbing i 1983. Dette var det aller første nasjonale tiltaket mot mobbing som ble satt i gang i verden, forteller Roland. 

Etter hvert ble de også tildelt forskningsmidler for å evaluere effekten av rapporten, og det var da Elaine Munthe ble med på laget som forskningsassistent. Hun er nå professor i pedagogikk og dekan ved Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora ved Universitetet i Stavanger. Hun synes det er kjekt at boka de skrev den gangen har betydd så mye for forskningen på feltet. 

– Boka og konferansen har hatt stor betydning for den videre forskningen på mobbefeltet, både nasjonalt og internasjonalt. Det er stor stas å vite at en har tatt del i dette viktige nybrotsarbeidet, og det at boka vår nå er definert som en klassiker, er en stor anerkjennelse for det viktige arbeidet vi satte i gang da, sier Munthe.