Snikekatt i trøbbel

Det største rovdyret på Madagaskar, selve skurken fra den første av filmene med øynavnet, sliter i det virkelige liv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den gassiske snikekatten Cryptoprocta ferox, kalt fossa. (Foto: fra Wikimedia Commons, med lisensen Creative Commons Attribution 2.0 Generic)

Det uvanlige dyret, som kalles fossa, kan være sterkt truet, tror forsker.

Fossa er en gassisk snikekatt, og kan minne litt om en liten puma.

Les mer om fossaen

I den første av Madagaskar-filmene er den stadig en trussel, ikke minst for lemurene.

Nå er Madagaskars topp-predator selv i økende grad et offer; for ødelagte leveområder og lokale landsbyboere som jakter den.

Det melder BBC Earth News etter nye observasjoner av dyret.

Hanner forsvinner

Doktorgradsstudent Mia-Lana Lührs ved University of Göttingen og German Primate Center har registrert en betydelig nedgang i antall invivider i Kirindy.

Dette er et reservat vest på øya som har vært ansett som et sted der fossaen, med artsnavnet Cryptoprocta ferox, har stått sterkt.

I 2007 registrerte Lührs 18 hanner, som jevnlig besøkte et tre der de møtte hunner for å pare seg. I 2008 observerte hun 14, i 2009 kun ni. I fjor observerte hun bare to hanner der.

- Heldigvis har jeg også sett sju hanner i en annen del av skogen der jeg har observert, så minst ni er fortsatt i live, sier hun.

Ødelagte leveområder og jakt

Men; undersøkelsene antyder at maks 30 fossaer totalt nå har tilhold i Kirindy. Et området på denne størrelsen skulle normalt tilsi mange ganger flere dyr, ifølge BBC

Les mer om snikekatter

Ødelagte leveområder er en årsak til tilbakegangen. Samtidig kommer dyret også i konflikt med befolkingen.

En undersøkelse utført av en an Lührs kolleger, antyder at 12 fossaer er skutt av lokale landsbyboere det siste året, fordi de vil beskytte fjørfeet.

Tidligere er det anslått at færre enn 2 500 fossaer lever på hele Madagaskar, men Lührs frykter at tallet er mye lavere nå.

Les mer:

BBC Earth News: The ‘weird’ predatory fossa of Madagascar is threatened

Powered by Labrador CMS