Jorda er blitt grønnere

Satellittdata fra de siste 25 årene viser at kloden har blitt merkbart grønnere. Det vokser rett og slett mer planter på planeten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Den samlede energien som plantene lager av sollyset, minus det de bruker opp til stoffskiftet, har økt med seks prosent i løpet av de siste tiårene, forklarer United Nations Environment Programme (UNEP), som har studert satellittdata mellom 1982 og 1999.

Det er visstnok de tropiske sonene og områdene langt oppe på den nordlige halvkula som har fått 80 prosent av den nye veksten, melder BBC.

Tåke, tiltak og monsun

Hele 40 prosent av økningen er å finne i Amazonas, mener forskerne, som tror det kan ha sammenheng med at en del av tåkeskyene over regnskogen har forduftet i løpet av den siste tida. Dermed stråler mer lys ned på trærne, som altså svarer med å trykke opp mer løv.

Resten av veksten kan nok stamme fra framskrittene i jordbruket og vellykkede naturvernprogrammer rundt på kloden, sier UNEP. Dessuten har forandringer i monsunen blåst flere regnskyer inn over India, Pakistan, Bangladesh og Sahel-beltet sør for Sahara.

Lenker:

BBC: World getting ‘literally greener’

Powered by Labrador CMS