Mange må vente på at kaffen kjøles ned før de drikker den.
Mange må vente på at kaffen kjøles ned før de drikker den.

Klarer du ikke å drikke kaffen varm? Da har du kattetunge

I Japan er det et helt vanlig fenomen. I Norge har vi ingen ord for det.

Noen kan helle i seg glovarm kaffe, mens andre må vente til den har kjølt seg litt ned.

Karoline Spanthus Bjørnfeldt er blant de som drøyer med å gå løs på kaffen.

– Jeg må vente noen minutter, ellers brenner jeg meg i munnen. Jeg drikker kaffen før den er lunka, men ikke glovarm, sier hun.

I Norge har vi ikke noe navn på fenomenet, men det har de i Japan:

Kattetunge – nekodjita. Det kalles folk som ikke tåler varme drikker og glovarm mat.

Flere studier er gjort på hva folk tåler av temperatur på kaffe, te og andre varme drikker.

Karoline Spanthus Bjørnfeldt klarer ikke å drikke kaffe rett fra trakteren uten å brenne seg i munnen.
Karoline Spanthus Bjørnfeldt klarer ikke å drikke kaffe rett fra trakteren uten å brenne seg i munnen.

13 graders forskjell

Tyske forskere undersøkte hvor smerteterskelen går på kaffetemperaturen.

Smerteterskelen er det punktet der det begynner å gjøre vondt.

Forskerne ga 87 personer en kopp kaffe. Deltakerne krysset av for om kaffen var for kald, akkurat passe eller for varm for dem. Deretter fikk de nye kopper med stadig varmere kaffe. Hver deltaker stoppet da de syntes kaffen brant på tunga.

Det var store forskjeller mellom deltakerne på ved hvilken temperatur de nådde smerteterskelen. Den som mente det gjorde vondt først, drakk kaffe som var 58 grader varm. Mens en deltaker syntes ikke det brant før kaffen var 71 grader.

Greit for en, smertefullt for en annen

– Det er enorm forskjell på hvor mye smerte folk kjenner og tåler, sier Christopher Nielsen. Han er forsker på Folkehelseinstituttet og forsker blant annet på følsomhet for smerte.

Noen kjenner smerte fort, altså har lav smerteterskel, mens andre tåler mer før de merker at det brenner, svir eller gjør vondt.

– Vi er alle forskjellige. Noe som ikke er i nærheten av vondt for en person, kan være helt uutholdelig smertefullt for andre, forklarer Nielsen.

Det er også forskjeller i hvilken type smerte vi tåler dårlig eller godt.

Christopher Nielsen forsker på smerte.
Christopher Nielsen forsker på smerte.

Forskjell på smerter

– Folk kan tåle lite smerte fra varme, men tåler mye fra press eller kulde, sier Nielsen til forskning.no.

Selv om det er forsket mye på smerte, særlig i forbindelse med skader og sykdommer, er ikke alt ferdig utforsket.

Nielsen kjenner ikke til om vi har forskjellig smerteterskel rundt på kroppen. Altså om folk som er sensitive for varme i munnen, også tåler varme dårlig på resten av kroppen.

Det som derimot er sikkert, er at munnen er spesielt følsom for varme.

Tynn slimhinne

Vi har flere smertereseptorer i munnen. Dette er celler som kjenner og melder fra til hjernen om smerte.

Og den tynne slimhinnen i munnen beskytter oss ikke så godt mot varme som huden vår. Slimhinnen er som hud der det ytterste laget er borte, ifølge Lars Arendt-Nielsen, smerteforsker på Aalborg universitet i Danmark, i et intervju med Videnskab.dk.

En nylaget kaffekopp er så varm at væsken egentlig burde brenne alle munner. Noen forskere satte sensorer i munnen på kaffedrikkere for å sjekke hva som skjer i munnen. Kaffen fordeles raskt utover i munnen og svelges. Den rekker ikke å varme opp og skade vevet, mener disse forskerne.

Men er drikken for varm, kan du få små forbrenninger nedover i svelget. I tillegg kan stadig inntak av veldig varme drikker, øke risikoen for spiserørskreft, ifølge den tyske studien.

De som drikker kaffen litt mindre varm, kan derfor ha noen helsefordeler.

Ordet kattetunge i betydningen varmesensitiv har også spredd seg til Kina, ifølge Nathan Edwin Hopson ved Universitetet i Bergen.
Ordet kattetunge i betydningen varmesensitiv har også spredd seg til Kina, ifølge Nathan Edwin Hopson ved Universitetet i Bergen.

Veldig vanlig med kattetunge

Å ikke tåle varme drikker er veldig vanlig i Japan. Da har du kattetunge.

– Nekodjita er et veldig vanlig ord i det japansk språket, sier Nathan Edwin Hopson. Han er førsteamanuensis i japansk på Universitetet i Bergen.

Ordet stammer fra kattens motvilje mot varm føde.

– Jeg hadde aldri hørt om fenomenet før jeg kom til Japan, sier Hopson, som selv er amerikansk.

Å ha kattetunge er verken negativt eller positivt ladet. Det er rett og slett bare noe man er, ifølge Hopson.

Et japansk nettsted for værvarsler gjorde en undersøkelse blant sine lesere. Det var vinter og sesong for varme gryter og supper. Dette er en vanskelig årstid for kattetunger, ifølge nettstedet. De ville finne ut hvor mange av leserne som var nekodjita.

Mer enn 10.000 lesere svarte.

Halvparten var kattetunger

47 prosent oppga at de var kattetunger. Det var vanligst blant folk i 20-årene.

Det japanske nettstedet byr også på en forklaring på hvorfor så mange er varmesensitive: De med kattetunge stikker tungen fram når de spiser. Dermed berører tungespissen den varme maten.

Om denne forklaringen stemmer, finnes det ikke lett tilgjengelig forskning på.

For de som lever av kaffedrikking, er høye temperaturer viktige.

Ole-Kristian Elvenes fra Wilfa har jobbet med kaffemaskiner i flere tiår.
Ole-Kristian Elvenes fra Wilfa har jobbet med kaffemaskiner i flere tiår.

Ta små slurker

Kaffens temperatur er viktig for at den skal smake godt, ifølge Ole-Kristian Elvenes, distriktssjef i Wilfa, som selger kaffetraktere.

– Vannet i trakteren skal være fra 92 til 96 grader når det treffer filteret. Da får du bedre smak på kaffen, sier han til forskning.no.

I kolben holder kaffen fra 80 til 85 grader. Det er fortsatt for varmt for de fleste munner.

– Når vi heller kaffen over i et krus, kjølner den raskt og kommer fort under 75 grader, sier Elvenes. Selv drikker han kaffen på 70 grader, som er flere grader over den gjennomsnittlige smerteterskelen i den tyske studien.

– Jeg har drukket så mange liter kaffe i så mange år, at jeg har blitt herdet, mener Elvenes.

Hans råd til kattetungene er å vente litt, blåse litt på kaffen og ta små slurker. Da blir kaffen raskt drikkbar for alle.

Referanser:

Julia Dirler mfl.: What Temperature of Coffee Exceeds the Pain Threshold? Pilot Study of a Sensory Analysis Method as Basis for Cancer Risk Assessment. Foods, 2018.

Hye-Seong Lee mfl.: Drinking hot coffee: Why doesn't it burn the mouth? Journal of Sensory Studies, 2007. Sammendrag.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS