Håndlag med kroner

Skyldes finanskrisen korte fingre? Kanskje ikke, men en ny undersøkelse tyder faktisk på at lengden på ringfingeren går hånd i hånd med evnen til å tjene store penger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Lang ringfinger er tegn på at du også har beslutningsdyktighet under høyt press, antyder undersøkelsen. (Foto: www.colorbox.no)"

Se nærmere på hendene til finansmann Petter Stordalen. Eller hentesveismilliardær Donald Trump. De har begge antakeligvis lange ringfingre, skal vi tro en ny undersøkelse gjort ved University of Cambridge i England.

Forskerne undersøkte lankene til 44 mannlige finansnæringsdrivende som jobbet med hektisk pengehandel i London.

Resultatene antydet at de som hadde lengre ringfinger enn pekefinger, tjente opptil seks ganger så mye over en periode på 20 måneder, som kollegaene med stuttere fjerdefinger.

- Jeg falt nesten av stolen – jeg kunne ikke tro det jeg så, sier professor i matematikk, og forsker på relaterte menneskelige tilbøyeligheter, John Coates til forskningsmagasinet Science.

- Undersøkelsen åpner for at finansmarkedet kanskje påvirkes av biologiske karaktertrekk, og ikke bare rasjonelle forventninger, skriver forskerne i artikkelen om funnene i PNAS.

Finger med i hormonspillet

Ideen undersøkelsen fikk Coates via forskningsresultater fra i fjor. Da målte han og kollegaene morgentestosteronet til en gjeng børsmenn, og fant at de med høye nivåer av det mannlige kjønnshormonet, også hadde en særs god dag på jobben.

"Tommelen er regnet som første finger, og det er forholdet mellom nummer to og fire forskerne har sett nærmere på. (Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)"

Men hvordan kommer lengden på ringfingeren så inn i bildet? Forholdet mellom lengden på ringfinger og pekefinger kalles på forskerspråket 2D:4D (second to fourth digit ratio).

Tidligere undersøkelser tyder på at en kortere ringfinger enn pekefinger hos menn (høy 2D:4D) forteller om mindre tilførsel av hormonene testosteron og androgen mens mannen enda var i magen til sin mor.

Menn som har en lengre ringfinger enn pekefinger (lav 2D:4D), mener forskerne har hatt høyere tilførsel av testosteron og androgen i livmoren.

- Tilførselen av testosteron og androgen i livmoren påvirker utviklingen av hjernen og menneskets oppførsel senere i livet. For eksempel har lang ringfinger vært knyttet til suksess i sterkt konkurranseorientert sport, skriver Coates og kollegaene.

De tror at høy tilførsel kan ha bidratt til å gi finansmennene den konsentrasjon og reflekser de har trengt for å følge priser i en presset situasjon, og foreta kjøpsavgjørelser på svært kort tid, heter det i BBCs artikkel om saken.

- Fattigere, men mer gavmilde

"(Illustrasjonsfoto: www.colorbox.no)"

Om en slags finansmarkedets ET-finger kan påvirke gode og dårlige økonomiske tider kan diskuteres, men undersøkelsen som John Coates i følge ham selv, tok initiativ til bare for moro, forbløffet forskerne

I noen tilfeller kunne ikke engang flere års erfaring i gamet danke ut den tydeligvis fabelaktige ringfingeren, i følge undersøkelsen.

Samtidig har belgiske forskere gjort funn som antyder at menn med lang ringfinger har mindre sosial samvittighet - under et forsøk viste de var mindre villige til å dele penger med andre, etter å ha sett en aggressiv film.

De med litt kortere lillefinger ga bort mer penger til sine meddeltakere. De samme funnene viser seg også å gjelde for kvinner, i følge den belgiske studien.

Det skrives ikke i artikkelen om gavmildheten rett og slett kunne være årsaken til en mer sluknken lønningspose enn de langfingrede kollegaene.

Men folk må ikke skotte ned på den korte ringfingeren sin, og bekymre seg for at de alltid vil ha en loete, tom lommebok, skal vi tro John Coates’ syn på saken.

- Hver handelsstil krever ulike karaktertrekk, sier han.

Referanse:

J. Coates, M. Gurnell and A.Rustichini; Second-to-fourth digit ratio predicts success among high-frequency financial traders; Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America. Nr 2 (2009).

Powered by Labrador CMS