Egg mot eggallergi

Gradvis tilvenning kan fjerne matallergi, viser amerikansk forskning. Forsøk over tid viste at barn med allergi mot egg tålte stadig større doser av eggehvite.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Matallergi

Seks til åtte prosent av barn under tre år har matallergi. Noen vokser det av seg, slik at bare to til fire prosent av den voksne befolkningen har matallergi.

De vanligste allergiene hos små barn er mot melk, peanøtter og nøtter, soya og hvete.

Hos voksne er de vanligste allergiene nøtter, peanøtter og skalldyr.

(Kilde: Den norske legeforening og Matallergiregisteret ved Nasjonalt folkehelseinstitutt)

Tilsvarende resultater er lagt fram for melkeallergi, og neste matvare som skal undersøkes er peanøtter.

Behandlingsformen kalles oral immunoterapi, og dette er første gang så lovende resultater er dokumentert for pasienter med eggallergi.

Tre ganger så mange symptomfrie

Forskere fra flere amerikanske sentre gjennomførte en studie av 45 barn i alderen fem til 18 år. Over en periode på 44 uker fikk de spise stadig større mengder av eggehvite.

(Illustrasjonsbilde: www.colourbox.com)

18 av barna ble skilt ut som kontrollgruppe, og fikk isteden såkalt placebo uten å vite om det. Det vil si at de fikk et stoff som lignet eggehvite, men ikke var det.

Etter 44 uker viste det seg at barna som hadde fått eggehvite var symptomfrie i tre ganger så mange tilfelle som barna i kontrollgruppen.

Blodprøver viste også at det var betydelige reduksjon av antistoffer og mastceller hos de som hadde fått eggehvite.

Mastceller produserer histamin, og lager betennelse som en del av kroppens immunforsvar. De er derfor en viktig del av allergireaksjonen.

Mulig behandling

- Denne studien av oral immunoterapi for barn med eggallergi gir ytterligere bevis for at en virkelig behandling for matvareallergi snart vil være mulig, sier Robert A. Wood i en pressemelding fra American Academy of Allergy, Asthma & Immunology (AAAAI).

Resultatene ble lagt fram på den årlige kongressen til AAAAI i New Orleans i slutten av februar.

Studien har blitt til ved et samarbeid mellom flere institusjoner i USA, blant dem Johns Hopkins Children’s Center i Baltimore, der Robert Wood arbeider.

Tidligere har forskere fra John Hopkins gjort forsøk med samme type behandling av barn med alvorlig melkeallergi. Også disse barna viste dramatisk forbedret toleranse for melkeprodukter, i følge en rapport fra John Hopkins.

Vokser det av seg

Matallergi er et økende problem også i Norge. Seks til åtte prosent av barn under tre år har matallergi, ifølge opplysninger fra Den norske legeforening.

Likevel er de nye resultatene av begrenset verdi for matallergikere.

(Illustrasjonsbilde: www.colourbox.com)

- Eggallergi og melkeallergi er de vanligste, men også de to letteste allergiene. Fire av fem barn vokser av seg allergi mot egg og melk innen skolealder uten behandling, sier Martinus Løvik.

Han er professor ved NTNU og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, og har hørt om lignende forskning også i Europa.

Løvik synes også at undersøkelsen er i minste laget, med bare 45 forsøkspersoner.
- Dette er ikke det helt store gjennombruddet, men forskningen er likevel interessant, sier han.

- Et tilsvarende prinsipp brukes allerede nå i behandlingen av pollenallergi. Det kalles allergivaksinasjon, og innebærer å utsette allergikeren for små, men økende doser av blomsterstøvet som gir allergi. Dette virker bra for mange. Hvis samme prinsipp nå kan brukes mot matallergi, så er det lovende, sier Løvik.

Krevende behandling

Han ser også problemene med å gjennomføre en slik behandling. Dosene må være nøyaktige, og en for stor dose av det allergifremkallende stoffet kan provosere et allergianfall.

- Det må avklares hvor stor del av denne behandlingen som kan gjennomføres hjemme, og hvor mye som krever tett oppfølging på sykeshus, avslutter Løvik.

Helene Lindvik er overlege ved barneavdelingen på Rikshospitalet. Hun mener også at forskningen er spennende. Hun kjenner til ett tilfelle hvor en slik behandling har vært forsøkt i Norge, men opplyser til forskning.no at det foreløpig ikke er planer om å prøve den ut i større skala ennå.

Referanser/lenker:

Pressemelding fra AAAAI
Nyhetsmelding fra John Hopkins Children’s Center
Kort rapport om allergiforskning fra John Hopkins-senteret (pdf)
 

Powered by Labrador CMS