Ni kvinner har fått ny livmor

Et svensk legeteam har klart å transplantere levedyktige livmorer inn i ni kvinner. Neste skritt er å gjøre kvinnene gravide.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De ni livmortransplantasjonene har gått bra. (Foto: Colourbox)

Et stort svensk forskningsprosjekt gir nytt håp for ufrivillig barnløse kvinner som mangler livmor.

En svensk forskergruppe har nemlig klart å transplantere inn livmorer i ni kvinner, skriver The Guardian. Transplantasjonene foregikk i september 2012.

Alle kvinnene har det bra. Flere fikk menstruasjon allerede seks uker etter transplantasjonen. Neste skritt er nå å gjøre kvinnene gravide.

De fleste kvinnene er i 30-årene. De er enten født uten livmor eller har fått den fjernet som følge av sykdom. Kvinnene har imidlertid funksjonsdyktige eggstokker.

Før transplantasjonen tok legene ut egg fra kvinnene. Eggene ble befruktet, og embryoene ligger nå nedfrosset og venter på å bli satt inn i de transplanterte livmorene.

Morkake produseres automatisk

Hvis transplantasjonene lykkes, og livmoren lever videre, er det ikke utenkelig at kvinnene vil kunne bli gravide, ifølge Charlotte Wilken-Jensen. Hun er overlege på Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital,

– Vi har ikke sett det før, men hvis kvinnene får et befruktet egg satt inn, så vil det automatisk vokse frem en morkake.

Livmortransplantasjon har tidligere vært forsøkt i Saudi-Arabia og Tyrkia. Men ingen av disse transplantasjonene har resultert i en baby.

Mødre donerte livmor

I de tidligere forsøkene kom livmoren fra en død person. Det spesielle ved det svenske prosjektet er at det brukes levende donorer.

Kvinnene i det svenske prosjektet har fått sin nye livmor av et familiemedlem, typisk moren sin. Det reduserer risikoen for avstøting, men fører også til noen etiske dilemmaer.

– Ikke ufarlig

En livmortransplantasjon er nemlig et relativt omfattende mikrokirurgisk inngrep. Hvis livmoren skal overleve og fungere i mottakerkvinnen, må mange små blodkar bevares og sys riktig sammen, forteller Charlotte Wilken-Jensen.

Det betyr at operasjonen innebærer en stor risiko både for giver og mottaker.

– En livmor er jo ikke et livsviktig organ. Så det er nok mange som mener man bør unngår slike transplantasjoner, sier Wilken-Jensen.

Livmor fjernes etter graviditet

Hvis alt går etter planen i det svenske prosjektet, vil kvinnene kunne bli gravide to ganger. Deretter vil livmoren bli fjernet igjen, og kvinnene ta medisiner som forhindrer avstøting av den transplanterte livmoren.

Forskerne er positive til forsøket, men understreker at det fortsatt er uvisst om de transplanterte livmorene vil produsere et barn.

Ifølge Charlotte Wilken-Jensen er det ingen lignende forsøk i Danmark.

Det er altså lite sannsynlig at kvinner uten livmor vil kunne få denne typen operasjon og bære frem sine egne barn.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS