Bedre overvektshelse med rødvinsstoff?

Plantestoffet resveratrol, som blant annet finnes i rødvin, er nå testet på overvektige mennesker, og ser ut til å endre forbrenningen til det bedre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Resveratrol

Resveratrol har til nå blitt funnet i mer enn 70 plantearter, inkludert druer, peanøtter og bær.

Resveratrol produseres av planter som respons til infeksjon fra soppen Botrytis cinerea.

I tillegg beskytter stoffet dem mot stress fra for eksempel sol, ozon, og tungmetaller.

Stoffet resveratrol finnes naturlig som et beskyttelsesstoff i mange planter. Gjennom den store forekomsten i røde druer, finnes det også i rødvin.

Vitenskapelige udokumenterte tilskudd med resveratrol selges av et utall produsenter, blant annet på nett.

En ny studie, publisert i tidsskriftet Cell Metabolism, tyder på at en viss dose av stoffet inntatt daglig, påvirket forbrenningen til overvektige menn, og ga positiv effekt, blant annet på kolesterolnivået.

Mye forskning på stoffet

Studien er den første som klinisk tester stoffet på mennesker. Elleve overvektige, friske menn fikk en liten dose av stoffet hver dag i 30 dager, og ulike helseparametere ble målt av forskere.

- Vi så mange små effekter, men konsekvent pekte de i en positiv retning for forbedret metabolsk helse, sier en av dem, Patrick Schrauwen ved det nederlandske Maastricht University, i en pressemelding fra Cell Press.

Studien tydet på mennene, i likhet med hva som skjer når man reduserer inntaket av kalorier, fikk mindre fett i leveren og lavere blodsukkernivåer og blodtrykk. 

I tillegg ble det registrert endringer i måten musklene deres forbrant fett, og de fikk en generelt lavere forbrenning. Det er ikke helt klart om en lavere forbrenning av kalorier er positiv eller negativt for overvektige, ifølge Schrauwen. Men:

- Det antyder at deltakernes celler opererte mer effektivt, som de gjør når man begrenser kaloriinntaket, sier han.

 - Interessant

- Jeg synes dette er veldig interessant, sier overlege Bård Kulseng ved Regionalt senter for sykelig overvekt ved St.Olavs hospital i Trondheim.

Han understreker at selv om resveratroldosen i studien så ut til å gi positive effekter for mennene i studien, er det ikke sikkert at den bidrar til å gå ned i vekt.

- Jeg kunne ikke se av studien om personene hadde gått ned i vekt, og det hadde jo vært interessant å finne ut av.

- Ut fra denne studien ser stoffet så langt ikke ut som et slankemiddel, men et middel som kan gi positive helseeffekter til overvektige, sier Kulseng.

Langtidseffekter?

Han synes det vil være spennene å undersøke hva bruken av stoffet kan gjøre over lang tid.

- I tillegg er det spørsmål om for eksempel hvor stor dose, og renhet av stoffet som er best, sier Kulseng.

- Det må imidlertid jobbes mer med, og det er nok ikke modent for lansering til befolkningen enda, sier han.

Er testet på dyr

Tidligere er stoffet utprøvd på dyr, blant annet muselemurer. I dette forsøket så det ut til at disse dyra ikke la på seg like mye som de pleide i fettlagringsperioder.

Også hos lemurene syntes resveratrol å påvirke forbrenningen.

Av dyra som kan føyes til rekka av dyr som har fått smake resveratrolet i forskningens tjeneste, er mus.

En studie fra 2008, tydet på at disse levde lenger, etter å ha fått plantestoffet innabords.

Behandling med resveratrol ser også ut til å forlenge levetiden til bananfluer, rundorm og fisk, samt menneskeceller i laboratorium.

(Foto: Colourbox)

At resveratrol har positive effekter betyr naturligvis ikke at man bør ta det til inntekt for å drikke store mengder rødvin. Nordmenns alkoholdrikking har både helsemessige og sosiale negative konsekvenser.

Advarerer mot useriøse aktører

På Regionalt senter for sykelig overvekt ved St.Olavs hospital jobber Kulseng og kollegene mye med forebygging av vektøkning, og med å hjelpe folk til å gå ned i vekt. De tilbyr blant annet med fedmereduserende operasjoner (metabolsk kirurgi).

Det finnes ikke mange medikamenter som kan hjelpe folk til å gå ned i vekt, ifølge ham.

- Vi skulle gjerne ønske at vi kunne bytte ut den kirurgiske behandlingen med medikamentell behandling, sier Kulseng.

- Den nye studien tyder på at resveratrol påvirker forbrenningen til mennesker. Er det trygt å tukle med den?

Bård Kulseng (Foto: NTNU)

- Det vet vi jo ikke, i blant annet fordi behandlingen i denne studien bare varte i 30 dager. Derfor er det nok lurt at man ikke eksperimenterer selv med dette stoffet, men at det først gjøres på en vitenskapelig måte, slik som her, sier han til forskning.no.

Referanse:

P. Schrauwen m.fl. Calorie Restriction-like Effects of 30 Days of Resveratrol Supplementation on Energy Metabolism and Metabolic Profile in Obese Humans. Cell Metabolism, 2.november 2011

Powered by Labrador CMS