Annonse

Mange gravide bruker naturmedisiner

I Russland bruker 69 prosent av gravide kvinner naturmedisiner i svangerskapet. I Norge bruker 17 prosent slike preparater.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nærmere 9500 kvinner i 23 land har deltatt i en internasjonal undersøkelse, ledet av forskere ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo (UiO).

Studien viste at 29 prosent av de gravide kvinnene hadde brukt ulike naturmedisiner.

Svært mange gjorde det på eget initiativ, uten samråd med helsepersonell.

I fire nordiske land hadde en stor andel av de gravide brukt naturmedisiner, fant forskerne i denne undersøkelsen: Island (35 prosent), Norge (17 prosent), Finland (9 prosent) og Sverige (4 prosent). 

134 ulike urter

Studien er gjort blant kvinner i Europa, Nord-Amerika og Australia.

Vanligst var det å bruke naturmidler i Russland (69 prosent), Øst-Europa (52 prosent) og Australia (44 prosent).

Forskerne fant at de gravide kvinnene til sammen hadde brukt 134 forskjellige urter.

Vanligst var ingefær (mot kvalme), tranebær (mot urinveisbesvær), valeriana (for søvn/beroligende) og bringebærblad (for en lettere fødsel).

– Vi ønsket både å finne svar på hvor utbredt det er med bruk av naturmidler i svangerskapet og om det er de samme urtene som blir brukt av gravide i forskjellige land, forteller farmasiprofessor Hedvig Nordeng ved UiO.

Dette er første gangen at forskere har gjort en så omfattende internasjonal undersøkelse av gravides bruk av naturmedisiner.

Hvorfor naturmidler?

– Naturmidler kan kanskje appellere til gravide, fordi mange ser på dette som et tryggere alternativ enn konvensjonelle legemidler. Men i realiteten vet vi svært lite om både effekt og sikkerhet av slike midler for mor og barn, advarer Nordeng.

– Det er viktig å vite hvilke naturmidler gravide bruker. Slik kan vi avdekke potensielt uheldig bruk.

– Det er også interessant å kartlegge hvem som anbefaler de gravide å bruke naturmidler. Er det helsepersonell, familie eller venner? Eller skjer det på kvinnenes eget initiativ?

I studien oppga hver fjerde naturmedisinbruker at en lege hadde anbefalt bruken. Men det vanligste var at kvinnen brukte naturmedisinen på eget initiativ.

Helsepersonell bør vite

Mange bruker trolig naturmedisinene uten å informere helsepersonell.

– Helsepersonell bør ha kunnskap om dette. De bør også være tilgjengelige for å diskutere bruk av naturmidler med den gravide kvinnen.

– Mer kunnskap om effekt og sikkerhet av slike midler i svangerskapet er også nødvendig. Slik kan uheldig bruk av naturmidler i svangerskapet unngås, sier Nordeng.

Studien ble gjennomført i 2011 og 2012 ved hjelp av et nettbasert spørreskjema. Nettskjemaet var tilgjengelig via lenker fra annonser på de vanligste internett-sidene for gravide og småbarnsmødre i deltagerlandene i Europa, Nord-Amerika, Australia og Russland.

Studien er et samarbeid mellom Universitetet i Oslo, Nasjonalt folkehelseinstitutt og Hospital for Sick Children i Toronto, Canada.

Referanse:

Deborah A Kennedy, Angela Lupattelli, Gideon Koren, Hedvig Nordeng: ”Herbal medicine use in pregnancy: results of a multinational study”.
 

Powered by Labrador CMS