Tillater hybrid-embryo

Framstilling av menneske-dyr-embryo tillates i Storbritannia, etter at spørreundersøkelse viste at metoden har stor folkelig støtte. Forskerne håper dette skal føre til teknikker for å helbrede Parkinsons og andre alvorlige sykdommer.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannia tillater nå forskerne å lage embryoer ved å injisere menneskelig DNA inn i en tom eggcelle fra et dyr.

Forskerne håper på denne måten å lage menneskelige stamceller, uavhengig av den skrantende tilgangen på donerte menneskelige eggceller.

Menneskelig arvestoff i dyreegg

Stamcelleforskning på menneskelige eggceller har vekket ulike former for etisk bekymring, og tilgangen på celler har vært tilsvarende usikker.

Britiske forskere søkte derfor sist vinter om tillatelse til å bruke en ny metode for fremstilling av stamceller, ved å innføre menneskelig arvestoff i en tom dyrecelle.

Resultatet blir noe de kaller et «cybrid» embryo - altså ikke en ekte hybrid mellom to arter, ettersom alt arvestoffet stammer fra mennesker.

Bare cellens cytoplasma - vi kan betrakte det som hjelpeapparat eller arvestoffets livsmiljø - vil være levert av et dyr.

Håp for helbredelse

Ut fra dette håper forskerne å kunne fremstille stamceller som i fremtiden kanskje kan gjøre dem i stand til å helbrede lidelser som Parkinsons og ulike motoriske nervesykdommer.

Tillatelsen til å ta metodene i bruk ble gitt av HFEA (The Human Fertilization and Embryology Authority), etter at en spørreundersøkelse viste dem at 61 prosent av den britiske befolkning var for å tillate slike metoder «dersom det kan føre til bedre forståelse av sykdommer som Parkinsons og motoriske nervesykdommer».

Bare 25 prosent av de spurte var imot av etiske grunner.

Det britiske parlamentet støtter også beslutningen, som kan gjøre Stobritannia til et foregangsland innen forskning på embryonale stamceller, melder Nature.

Tilsvaredne forskningsmetodikk er forbudt i USA, Canada og Australia, der enkelte forskere har uttrykt bekymring for at landene deres skal havne i den vitenskapelige bakleksa.

Powered by Labrador CMS