Annonse

Tusen år gammel kraniekirurgi

Hodeskaller med pent borede hull viser ett tusen år gammel kraniekirurgi i Peru.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne hodeskallen fra Peru viser at hvordan kirurgi på kraniet ble utøvd for ett tusen år siden. Teknikken som kalles trepanasjon kan utføres ved å bore en rekke hull i hodeskallen. (Foto: Danielle Kurin)

Wari var en sivilisasjon som blomstret i Peru i Sør-Amerika lenge før europeerne kom til kontinentet.

Undersøkelser av hodeskaller fra graver har vist at denne sivilisasjonen mestret en teknikk som kalles trepanasjon. Den går rett og slett ut på å skjære eller bore hull i hodeskallen på pasienter.

Trepanasjon er kjent fra mange ulike kulturer og blir brukt også den dag i dag ved noen typer hodeskader.

32 mennesker

Danielle Kurin er forsker ved University of California Santa Barbara, USA. Hun og hennes team har undersøkt 32 skjeletter fra en region i det peruanske høylandet som var en del av Wari-imperiet.

De arkeologiske funnene som er undersøkt stammer fra perioden mellom år 1000 og 1250, går det fram av en pressemelding fra universitetet.

Wari-sivilsasjonen falt fra hverandre rundt år 1000. Ingen vet hvorfor.

Trepanasjon var kjent i andre deler av Wari-riket fra tidligere. I det området som nå er undersøkt finner man imidlertid at denne formen for kirurgi først ble tatt i bruk etter at imperiet kollapset.

Kurin mener at trepanasjon ble tatt i bruk for å håndtere nye utfordringer som vold, sykdom og fordervelse i kjølvannet av de samfunnsmessige omveltingene.

Letter på trykket

Trepanasjon kan bokstavelig talt lette på trykket i hodet og kan brukes ved fysiske skader der en blodansamling presser på hjernen.

En kan også tenke seg at trepanasjon ble brukt i forhold til andre tilstander enn fysisk skade, for eksempel for å slippe ut onde ånder.

- Når du får et slag i hodet som får hjernen til å svulme opp, eller har en form for nevrologisk, åndelig eller psykosomatisk lidelse, blir det å bore et hull i hodet en fornuftig ting å gjøre, forklarer Kurin i pressemeldingen.

Overlevde

Alt tyder på inngrepene ble gjort for å redde liv. Hår på hodet ble barbert bort før operasjonen, og etterpå ble det smurt legemidler laget av urter for å lege såret.

Det ble prøvd ut ulike teknikker og redskaper under de kirurgiske inngrepene. Både skrape- og skjæreredskaper, og i noen tilfeller bor, var i bruk.

Operasjonene var i noen tilfeller vellykket. Pasientene overlevde. Dette kan man se ved at nytt beinvev har vokst fram i snittflaten i hodet.

Trente på døde

Det var imidlertid på langt nær alle som overlevde. Forskerne finner også hodeskaller som viser at eieren døde.

I noen slike tilfeller kan det se ut som hodeskallen av den avdøde har vært brukt videre til medisinsk trening.

[gallery:1]

I ett tilfelle er det boret rader med hull i en hodeskalle av en avdød person. Hvert hull er boret litt dypere enn det forrige.

- Så du kan forestille deg en fyr på denne historiske peruanske legeskolen som øver på å bore for hånd for å vite hvor mange omdreninger som må til for å pent og nøyaktig trenge gjennom hodeskallen, sier Kurin i pressemeldingen.

Referanse:

Danielle S. Kurin: “Trepanation in South-Central Peru during the early late intermediate period (ca. AD 1000–1250),” American Journal of Physical Anthropology, desember 2013.

Powered by Labrador CMS