Steinar Madsen i Statens legemiddelverk opplyser at bruken av ibuprofen nå skal tas opp på europeisk toppnivå etter at en dansk undersøkelse konkluderer med at unge menn kan få et testosteronnivå som en 70-åring ved bruk av virkestoffet. (Arkivfoto: Berit Roald, NTB scanpix)

Bruk av ibuprofen tas opp på europeisk nivå

Legemiddelverket kan komme til å endre anbefalingen for bruk av ibuprofen, dersom virkestoffet fører til svekkelse av testosteronnivået. 

Nå skal bruken av virkestoffet tas opp av det Europeiske legemiddelkontoret (EMA). Statens legemiddelverk utelukker ikke at de kan komme til å endre sine anbefalinger for bruk av virkestoffet.

Det er resultatene fra en dansk undersøkelse, som slår fast at unge menn som tar smertestillende medisiner som inneholder virkestoffet ibuprofen, får lavere nivåer av kjønnshormonet testosteron, som får alarmklokkene til å ringe.

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk sier at studien inneholder en interessant problemstilling som det Europeiske legemiddelkontoret (EMA) vil ta på alvor. Bruken av ibuprofen er allerede på dagsordenen hos EMA.

– Dette er nytt for oss, og vil bli diskutert på europeisk nivå. Det er ingen som har gjort en tilsvarende studie så vidt jeg kjenner til. Spørsmålet er om dette bør føre til endringer i bruk av ibuprofen, sier Madsen til NRK.

– Dersom testosteronnivået normaliseres igjen når vedkommende slutter å ta medikamentet, er det ikke grunn til stor bekymring. Men siden vi ikke vet nok om langtidseffekten ennå, er det viktig å være føre var ved å gå grundig inn på problemstillingen, fortsetter han.

Statens legemiddelverk har tidligere gått ut med råd om å først og fremst bruke paracetamol ved bruk av smertestillende og febernedsettende ettersom dette ikke har de bivirkningene som ibuprofen kan ha.

Bruken av paracetamol i Norge har økt, mens bruken av ibuprofen står nesten på stedet hvil. I 2007 var det 41 av 1000 personer som fikk resept på ibuprofen. I 2016 var det 42 av 1000, sier han.

Powered by Labrador CMS