Ibuprofen, som også selges under navnet Ibux, ser ut til å kunne hemme produksjon av testosteron i testiklene. (Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix)
Ibuprofen kan skade menns hormonsystem
14 unge menn som tok det smertestillende legemiddelet ibuprofen i to uker, fikk en hormonbalanse som minner om 70-åriger.
AnneRinggaardjournalist, videnskab.dk
Publisert
Menns hormonbalanse
Menns kjønnshormoner, deriblant testosteron, finnes i testiklene. Hormonene får kroppen til å utvikle kjønnsdeler og andre både fysiske og psykiske kjønnskjennetegn.
Testiklenes testosteronnivå bør være stabilt. Hvis nivået faller, noe som skjer automatisk når menn kommer opp i alderen, kompenserer hjernen ved å skille ut mer av hormonet lutropin (LH).
Randomisert forsøk
De sammenhengene forskerne finner i randomiserte forsøk, blir normalt ansett som mer troverdige enn fra observasjonsstudier, der forskere analyserer data fra for eksempel store pasientregistre.
Ibuprofen, som blant blir solgt annet under navnet Ibux her i Norge, kan hemme testiklenes produksjon av testosteron, viser ny forskning.
På bare to uker kan det smertestillende legemiddelet sette hormonsystemet til unge menn i en tilstand som minner om eldre menn, som produserer mindre testosteron i testiklene, mener forskerne bak studien. Forskningen er nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet PNAS.
– Det er ikke bra, for det er veldig viktig at testosteronnivået ligger på et stabilt nivå. Ellers kan de få problemer med musklene, humøret og potensen, sier David Møbjerg Kristensen, som er seniorforsker ved Dansk Hovedpinecenter ved Rigshospitalet i København.
Ibuprofen lager trøbbel i hormonsystemet
David Møbjerg Kristensen er en av forskerne bak den nye studien, som er gjennomført i samarbeid med forskere fra Bispebjerg Hospital og det franske Institut for helse og sykdom, Inserm.
Forskerne har gjennomført et randomisert forsøk og et laboratorieforsøk og begge viser at ibuprofen kan hemme testiklenes evne til å danne testosteron.
I det randomiserte forsøket delte forskere fra Bispebjerg Hospital 31 menn mellom 18 og 35 år inn i to grupper. Én gruppe fikk 600 milligram ibuprofen daglig i 44 dager. Den andre gruppen fikk placebo, altså narrepiller uten noen virkestoffer.
Underveis tok forskerne blodprøver av deltakerne for å måle innholdet av et spesielt signalstoff – et hormon som kalles lutropin (LH).
Lutropin-nivået gir et bilde av hvor mye testosteron som blir dannet i testiklene, forklarer David Møbjerg Kristensen: Når testiklene produserer mindre testosteron enn normalt, forsøker hjernen å kompensere ved å sende ut større mengder av signalstoffet.
Signalstoffet gir testiklene beskjed om å øke testosteronproduksjonen. Så hvis menn har mer lutropin i blodet, kan det være et tegn på at testiklene produserer lite testosteron.
Lutropin-nivåene økte etter bare 14 dager.
Hormonsystem som 70-åriger
Tilstanden der hjernen forsøker å kompensere for et nedsatt testosteronnivå, kalles kompensert hypogonadisme.
– Normalt forekommer dette hos eldre menn, for etter hvert som årene går, begynner testiklene å produsere mindre testosteron, sier David Møbjerg Kristensen.
– I vårt forsøk så vi at unge menn som tar ibuprofen, kommer i en tilstand som minner om den vi ser hos 70-åringer. Vi vet fortsatt ikke hva konsekvensene kan være, og om tilstanden fortsetter. Det må følgende studier vise.
Testikler danner mindre testosteron
I en annen del av den nye studien undersøkte forskere fra det franske instituttet Inserm hvordan testiklene reagerer på ibuprofen.
Annonse
Det gjorde de ved å analysere testikkelvev. blant annet fra menn som var hjernedøde.
Laboratorieforsøkene viste at:
Testiklene produsert mindre testosteron når mennene hadde fått ibuprofen.
Faktisk ble produksjonen av alle hormoner redusert i testiklene.
Første studie av sitt slag
Cecilia Ramlau-Hansen, som er professor ved Aarhus Universitets Institut for Folkesundhed i Danmark, forsker på hvordan ulike stoffer påvirker hormonbalansen og befolkningens reproduksjonsevne.
Hun har ikke vært involvert i den nye studien, men har lest den vitenskapelige artikkelen.
– Det er en spennende og godt gjennomført studie. Forskerne flere tilnærminger til å undersøke sakene, og de ulike forskjellige forsøkene støtter hverandre, sier hun.
En av styrkene ved studien er at forskerne fra Bispebjerg Hospital har gjennomført et såkalt randomisert forsøk, der deltakerne blir tilfeldig fordelt i to grupper som enten fikk ibuprofen eller placebo. Randomiserte forsøk blir normalt ansett for å være den typen forskning som gir det sikreste resultatet.
– Så vidt jeg vet er det første gang noen har gjennomført et randomisert forsøk av hvordan ibuprofen påvirker hormonbalansen. Det har en rekke metodemessige fordeler, sier Cecilia Ramlau-Hansen.
Reseptfri medisin kan også ha bivirkninger
En ulempe er at forsøket ikke er så stort, påpeker Ramlau-Hansen. Det er bare basert på 31 menn. 14 av dem fikk ibuprofen. 17 fikk placebo.
Dessuten sier ikke den nye studien noe om hvordan ibuprofen påvirker hormonbalansen på lang sikt: Vi vet ikke om hormonbalansen vender tilbake til normal tilstand eller om tilstanden er permanent.
Annonse
Men det er tydelig at smertestillende medisiner bør tas med varsomhet, selv om vi kan kjøpe dem i butikken, sier både Cecilia Ramlau-Hansen og David Møbjerg Kristensen.
Noen mennesker, for eksempel giktpasienter, trenger ibuprofen, men ved småplager er det kanskje best å klare seg uten, mener de.
– Forskning viser at mange idrettsfolk – både profesjonelle og amatører – tar ibuprofen hvis de har en skade, men vil fortsette å trene, sier David Møbjerg Kristensen.
Resultatet av den nye studien antyder at det trolig er bedre å ta en pause. For idrettsutøvere er det spesielt viktig med en stabil testosteronbalanse, for hormonet spiller en viktig rolle i muskeloppbygningen, sier forskeren.
Annen forskning har gitt varierte resultater
David Møbjerg Kristensen og hans kolleger har tidligere vist at gutter har økt risiko for å bli født med misdannelser i kjønnsorganene hvis moren tok paracetamol under graviditeten. Det kan du lese om i videnskab.dk-artikkelen Hovedpinepiller påvirker fostres testikler.
Annen tidligere forskning har gitt varierende resultater, sier Cecilie Ramlau-Hansen.
Noen studier viser at de kan forstyrre hormonbalansen. Det er også studier som tyder på at smertestillende midler kan skade sædkvaliteten.
Annen forskning – for eksempel en stor befolkningsundersøkelse Cecilia Ramlau-Hansen selv har vært med på å gjennomføre – har ikke funnet en sammenheng mellom smertestillende midler og nedsatt testosteronnivå.