Bruken av vanedannende sovemedisiner går ned i Norge. Men vi bruker mer melatonin. (Foto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix)

Vi bruker mindre medisin mot dårlig søvn

Salget av beroligende midler og sovemedisin går ned totalt, men bruken av melatonin øker, ifølge en ny rapport.

Dårlig søvn koster, både for den som sliter med å sove og for samfunnet. Forskning peker mot at god søvn er viktig for at hjernen skal fungere skikkelig. Søvnproblemer ser derimot ut til henger sammen med flere helseproblemer, for eksempel overvekt og hjertesykdom.

Det finnes flere typer medisiner mot søvnproblemer. Men flere av de vanlige midlene, som benzodiazepiner og z-hypnotika, er vanedannende. Derfor har Helsedirektoratet i de senere åra hatt hatt et økende fokus på riktig bruk av slike medisiner.

Og nå går altså forbruket ned, viser rapporten Legemiddelforbruket i Norge 2014–2018, fra Folkehelseinstituttet.

Lavere bruk totalt

Salget av vanedannende sovemidler og angstdempende eller beroligende midler har gått ned med 29 prosent i tiåret mellom 2009 og 2018, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Selv om det totale forbruket har gått ned, er det likevel en økning i bruken av melatonin.

Melatonin er et hormon som produseres naturlig i kroppen, og er med på å regulere søvnen. Medisiner med melatonin kan brukes som sovemiddel og for å normalisere døgnrytmen. Rapporten viser at bruken av melatonin ble tredoblet fra 2009 til 2018.

Ikke vanedannende

Melatonin er ikke vanedannende og ser ut til å ha få bivirkninger, ifølge rapporten fra Folkehelseinstituttet.

I 2015 uttrykt forskere likevel en viss bekymring for at bruken av melatonin økte blant barn og unge. Medisinen er egentlig ikke godkjent som sovemedisin for barn. Hormonet påvirker flere deler av kroppen, og det er lite forskning på mulige bivirkninger av langtidsbruk.

– I korte perioder skal det gå greit å bruke disse medisinene, men vi vil gjerne se flere oppfølgingsstudier av barn som går på dem i flere år, sa Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk den gangen.

Powered by Labrador CMS