Etter bare en søvnløs natt skjer det masse i kroppen vår. Musklene starter en nedbygging og fettvevet bygges opp. Stresshormonet kortisol stiger også. (Foto: ChameleonsEye / Shutterstock / NTB scanpix)

Etter én eneste natt uten søvn begynner kroppen å lagre fett

Forskerne vet nå litt mer om hva akutt søvnmangel setter i gang i kroppen vår. Det er ikke småtteri.

Har du «døgna» noen ganger, frivillig eller ufrivillig, vet du hvor utrolig uggen du kan føle deg i kroppen dagen etterpå.

Nå viser en ny studie, som blant andre forskere fra Uppsala universitet står bak, at det er god grunn til det. Det skjer nemlig masse endringer i kroppen bare ved å holde seg våken én eneste natt.

Funnene føyer seg pent inn i rekken av studier de siste årene som viser at vi ikke bare sover for å spare energi. Søvnen har stor betydning for hvordan kroppen fungerer.

Mindre muskler, mer fett

15 friske, unge menn fullførte studien. Forskerne sammenliknet dem etter en natt med normal nattesøvn, det vil si over åtte timer og etter en natt hvor de har vært våken hele tiden. Studien foregikk i et søvnlaboratorium.

Morgenen den gode nattesøvnen eller våkenatten tok forskerne vevsprøver av underhudsfett og skjelettmuskulatur. De tok også blodprøver for å måle en rekke faktorer som er innblandet i kroppens stoffskifte.

Kun én enkelt natt uten søvn ga tydelige negative resultater. Forskerne ser blant annet at musklene starter en nedbygging og fettvevet bygges opp. Det blir også mer av stresshormonet kortisol.

– Ikke overrasket

Det har lenge vært klart at folk som har et stort søvnunderskudd og som jobber skiftarbeid har større risiko å bli overvektige og få diabetes 2.

Søvnløshet kan også gi høyere risiko for slag og hjertesykdom, har forskning.no skrevet om tidligere.

Årsaken til at disse sammenhengene har ikke vært klar.

– Denne studien bidrar til å forstå mekanismene for hvordan dette henger sammen i forhold til endringer i døgnrytmen, som for eksempel skiftarbeid, sier Morten Engstrøm. Han forsker på søvn ved institutt for nevromedisin ved NTNU. Han er også overlege ved St. Olavs hospital.

Når forskerne nå har påvist at akutt søvnmangel gir masse endringer i kroppen, er ikke Engstrøm overrasket.

– Hvis du tenker på hvor dårlig du kan føle seg etter en natt helt uten søvn, er det ikke så rart at det ligger noe bak denne følelsen. Men jeg er overrasket over at disse forskerne har klart å vise så tydelig hva som konkret skjer.

Mye spiller sammen

Engstrøm mener at studien legger brikker til et puslespill, men at resultatene ikke forklarer alle sammenhenger.

– Dette er et samvirke av mange ting. Vi vet fra studier av folk som lever uten lys og ikke bruker vekkerklokke at de ikke sover så mye mer enn oss som bor i moderne samfunn. Likevel er de slankere og har mindre diabetes. Her er det altså ingen enkle forklaringer. Det er flere forklaringer som stress, kost og fysisk aktivitet, som spiller inn.

Engstrøm mener det er usikkert om resultatene kan overføres til andre deler av befolkningen. Det er også usikkert om kronisk søvntap har samme effekt som akutt tap av søvn ut fra denne studien, mener han.

Kilde:

Jonathan Cedernaes, m.fl: Acute sleep loss results in tissue-specific alterations in genome-wide DNA methylation state and metabolic fuel utilization in humans, Science Advances, august 2018.

Powered by Labrador CMS