Annonse
Helseforsikringer skal gi raskere utredning og behandling ved at pasienten slipper å havne i offentlig helsekø. Men bedrifter med slike forsikringer for sine ansatte, har likevel ikke lavere sykefravær enn andre, viser undersøkelse fra SINTEF. (Foto: Microstock)

Mobiltelefonen kan lindre smerter

Hvis du sender tekstmeldinger under et medisinsk inngrep, kan du ha mindre behov for smertestillende. – Knotete å gjennomføre, mener norsk ekspert.

Publisert

Det er lett å bli distrahert av mobiltelefonen, men noen ganger kan det være bra for deg, for eksempel under medisinske inngrep.

En gruppe forskere lot pasienter bruke mobiltelefonen sin mens de ble operert med lokalbedøvelse. Da så de at pasienter som tekstet med en fremmed hadde hele seks ganger mindre sannsynlighet for å be om smertestillende.

Studien ble ledet av Jeff Hancock ved Cornell University, og ble nylig ble publisert i tidsskriftet Pain Medicine.

– Dette viser at det er smertestillende å kommunisere, og at det er enda mer effektivt dersom man kommuniserer med en fremmed, skriver forskerne i en pressemelding.

Det hjelper å snakke

Forskerne gjennomførte eksperimentet på 98 pasienter, fordelt på fire grupper: Pasienter som fikk behandling uten å bruke mobiltelefon, pasienter som brukte mobilen til å spille Angry Birds under behandlingen, pasienter som tekstet med en venn, og pasienter som tekstet med en fremmed under behandlingen.

De som ikke brukte mobiltelefon i det hele tatt trengte langt mer smertestillende enn de andre. De ba om smertestillende nesten dobbelt så ofte som de som spilte Angry Birds, mer enn fire ganger så ofte som de som tekstet med en venn, og hele seks ganger så ofte som de som tekstet med en fremmed.

For å forstå hvorfor det var så effektivt å kommunisere med en fremmed, så forskerne på innholdet i tekstmeldingene. Da så de at meldingene som ble sendt med venner og familiemedlemmer ofte handlet om biologi, kroppen og om negative følelser. Tekstmeldingene som ble sendt med fremmede handlet derimot om å bli kjent, og inneholdt oftere ord som uttrykker positive følelser.

– Smerten får mindre oppmerksomhet

Audun Stubhaug er professor ved Universitetet i Oslo og leder Smerteklinikken ved Rikshospitalet. Han er ikke overrasket over den nye forskningen.

– Noen ganger blir det ikke så mye oppmerksomhet igjen til smertene. For eksempel ble jeg en gang intervjuet av Dagsrevyen, og de ville at jeg skulle sitte med hendene i isvann under intervjuet. Så jeg satt med hendene i isvann i fem minutter. Det hadde jeg aldri klart hvis jeg ikke måtte konsentrere meg om det jeg skulle si i intervjuet, sier Stubhaug.

Flere metoder

Noen steder bruker man allerede dataspill som del av smertelindringen. Men de amerikanske forskerne mener de nå har vist at at teksting er enda mer effektivt.

– Teksting kan være en mer effektiv metode, som hverken krever spesielt utstyr eller mer klinisk personell, skriver de i en pressemelding.

Audun Stubhaug tror likevel ikke at teksting med en fremmed kommer til å bli brukt som ordinær smertelindring med det første.

– Det er nok et stykke fram, for det vil nok være komplisert å gjennomføre i praksis. Da er det nok mer sannsynlig at pasienten kan sitte med en telefon eller nettbrett og gjøre det hun selv vil.

Derimot er det allerede vanlig at pasienter som trenger smertelindring, har beroligende samtaler med anestesilege eller -sykepleier.

– Så allerede i dag er kommunikasjon med en fremmed en del av smertlindringen, på en måte som nok er enklere enn om vi skulle bruke telefon, sier Stubhaug.

Han legger til at fagmiljøet nå har fått øynene opp for at angst og usikkerhet i forkant av medisinske inngrep er veldig uheldig. Slik angst fører ofte til lengre sykehusopphold og større behov for smertestillende.

– Det er mange som har forsket på disse uheldige mekanismene, men få som har gjort noe med det. Men nå er opplysende og angstdempende samtaler veldig i vinden. Jeg tror det vil gi store gevinster, sier Stubhaug.

Referanse:

Guillory, J. E., Hancock, J. T., Woodruff, C. and Keilman, J. (2015), Text Messaging Reduces Analgesic Requirements During Surgery, Pain Medicine, 16: 667–672. doi: 10.1111/pme.12610

Powered by Labrador CMS