Annonse

Tester lys-metode mot kreft i gallegangen

En norsk teknologi for å levere kreftmedisiner i kroppen har vist svært lovende resultater. Teknologien er brukt på kreft i hode-halsregionen. Nå prøves den ut på nok en krefttype. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I laboratorieforsøk har PCI Biotech vist at de kan øke effekten av noen cellegifter opp mot hundre ganger. (Foto: Colorbox)

Kreft i gallegangen er svært alvorlig. Denne kreften kan bare opereres bort i 25 til 30 prosent av tilfellene. For dem som ikke kan opereres, finnes det få alternativer.

Nå skal det norske bioteknologiselskapet PCI Biotech prøve å behandle nettopp denne pasientgruppen ved universitetssykehuset i Aintree i Liverpool.

– Det er ikke så mange som får kreft i gallegangen. Rundt 150 personer blir rammet i Norge hver år.

– Men dette er pasienter som har stort behov for en bedre behandling enn den som tilbys i dag. Vi har stor tro på at vår teknologi kan hjelpe dem, sier forskningssjef Anders Høgset i PCI Biotech.

Rødt laserlys på kreften

Teknologien ble egentlig oppfunnet ved Radiumhospitalet i Oslo allerede i 1994. Den er basert på lys og kalles fotokjemisk internalisering (PCI).

Cellegift suser rundt i kroppen med dårlig effekt. De dreper ikke bare de syke kreftcellene, men også friske celler.

Den nye teknologien gjør at kreftmedisinen leveres effektivt dit legene vil at den skal virke, nemlig inne i kreftcellen.

PCI-behandling av kreftsvulsten hos en mus. I løpet av 60 dagers behandling var svulsten helt borte. (Foto: PCI Biotech)

Et rødt laserlys rettes mot området i kroppen hvor man ønsker å få levert medisinen.

For å få effekt av lyset, må det i tillegg tilføres kroppen et kjemisk stoff som gjør cellene mer følsomme for lys.

Hundre ganger økt effekt

Bedriften har laget et nytt molekyl. Dette sprøyter de først i pasientens kropp. Noen dager etter gir de pasienten det legemiddelet de ønsker å levere. Etter en stund lyser de på kreftsvulsten.

Belysningen setter i gang prosesser inne i kreftcellene som gjør at legemiddelet får betydelig økt effekt.

– I laboratorieforsøk har vi greid å øke effekten av noen cellegifter svært mye. Opp mot hundre ganger i beste fall, forteller Høgset.

Svulsten gikk tilbake

PCI Biotech holder nå på med en studie av pasienter med kreft i hode-halsregionen. I studiens første fase var resultatene lovende. De fleste pasientene opplevde at svulsten gikk tilbake. I flere tilfeller forsvant den helt.

Kreft i hode- og halsregionene behandles ofte med kirurgi, noe som kan føre til store endringer i både utseende og funksjon hos pasienten.

– De pasientene vi behandlet, var svært syke med mye spredning av kreften. Vi kan derfor ikke si noe om total overlevelse, men så at effekten på de svulstene vi behandlet var svært god. Høgseth fremholder at dette var svulster som var lette å behandle, ikke nødvendigvis hovedsvulsten.

Forskningssjef Anders Høgset (t.v), farmasøytisk direktør Karin Nord og klinisk direktør Jon Borgaard i PCI Biotech kan slå fast at teknologien de har utviklet, gjør at kreftpasienter kan få bedre behandling i fremtiden. (Foto: Siw Ellen Jakobsen)

Teknologien er slik at den må treffe selve kreftsvulsten. Hvis pasienten har spredning andre steder i kroppen, kan metastasene (dattersvulstene) bare behandles når de er få og man vet hvor de er. Har spredningen kommet langt, er det ikke mulig å behandle dem med denne teknologien, forklarer Høgset.

Andre fase av denne studien er nå godt i gang.

Enkelt å levere i gallegangen

Forskerne ved PCI Biotech er enda mer optimistiske til behandling av kreft i gallegangen.

Karin Nord og Jon Borgaard ved PCI Biotech har fulgt behandlingen av de første pasientene ved sykehuset i Liverpool.

– Det var rett og slett imponerende å se hvor enkelt de utførte behandlingen. Etter at et endoskop var plassert i tolvfingertarmen, var det en enkel prosedyre å tre vår optiske fiber gjennom arbeidsporten i endoskopet og inn i gallegangen. Etter at lysfiberen var plassert ble laseren aktivert, og selve behandlingen gikk på 2-3 minutter, forteller de.

Her kan du se en video som illustrerer hvordan PCI-teknikken fungerer. Det lysfølsomme molekylet (S) og medisinen (D) sprøytes inn i kroppen og trasporteres til kreftcellen (T). Når cellen belyses slippes medisinen fri.

– Å få fram lys til kreft i gallegangen, selv om den ligger godt skjult i kroppen, er faktisk svært enkelt. Nettopp fordi endoskopet, som normalt brukes i behandling av disse pasientene, bringer fram lyset til svulsten.

Kombinasjonen av optiske fibre og endoskop kan også brukes for å få lys fram til mange andre organer i kroppen. For eksempel brukes det endoskoper i undersøkelser både av mage, tarmer og lunger, sier forskerne.

Reduserer bivirkninger

Å få en cellegift inn i kreftcellen og unngå at den går alle andre steder i kroppen, har lenge vært en utfordring for kreftforskerne.

Men ved hjelp av lyset og det kjemiske stoffet kan legemiddelbedriften på Lysaker utenfor Oslo, nå etter mange års forskning slå fast at de har klarer å få cellegiften mer effektivt gjennom kreftcellenes membraner. Lyset ødelegger rett og slett membranen kreftcellen kapsler medisinen inn i. Når medisinen lykkes med å komme inn, tømmes den inni cellen og dreper kreften effektivt.

Dersom kreftmedisiner treffer mer treffsikkert, kan dosene med cellegift gjøres mye mindre.

Ingen alvorlige bivirkninger

Forskerne forteller at PCI Biotechs patenterte molekyl gir pasientene svært få bivirkninger. Unntaket er lysfølsomhet.

– Stoffet er ikke giftig i seg selv, det gir bare effekt hvis man lyser. Det betyr imidlertid at man må være forsiktig med lyseksponering. Hvis man går ut i sollys en stund etter behandlingen, er det en viss risiko for at man kan bli sterkt solbrent. Innendørs lys er sjelden noe problem, forteller de.

En godartet behandling

De hode-halskreft pasientene som får tilbakefall og har fått så mye stråling eller kirurgi at de ikke kan få mer behandling, kan ha stor nytte av metoden til PCI Biotech.

– Vi er ikke kjent med at det er noe øvre grense for hvor mange behandlinger som kan gis pasienter med denne metoden, slik det er for eksempel med stråling. Vi håper derfor at vi kan fortsette å gi pasienter behandling flere ganger for å lindre symptomene av kreftsykdommen, og gi pasientene et bedre og lengre liv.

Powered by Labrador CMS