Akupunktur mot giktsmerter

Kan nålestikk virkelig døyve smerter? En amerikansk undersøkelse peker mot at akupunktur kan lindre verk i giktbrudne knær.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange mennesker lar seg frivillig gjennomhulle av akupunktører, men det finnes lite sikker dokumentasjon på at stikkterapien faktisk fungerer.

Nå kan imidlertid giktpasienter i akupunkturbehandling glede seg. En større undersøkelse av mennesker med slitasjegikt i knærne peker nemlig i retning av at nålene kan ha sin effekt, melder BBC Online.

Likevel trengs det nok mye mer forskning før det går an å trekke sikre slutninger om virkningene av akupunktur. Resultater fra tidligere studier ser nemlig ikke ut til å peke mot entydige konklusjoner.

Fikk stor forbedring

Forskere fra University of Maryland School of Medicine undersøkte 570 mennesker med slitasjegikt i knærne. En tredjedel av pasientene fikk ekte akupunktur, en annen tredjedel fikk narreakupunktur, mens resten fikk opplæring om sykdom og selvhjelp. Forsøksbehandlinga kom i tillegg til vanlig behandling.

Etter åtte uker hadde de som fikk ekte vare mer bevegelige knær, og etter 14 uker hadde også smertene blitt betydelig svakere. Nålestikkene så ut til å redusere både smerter og stivhet med omtrent 40 prosent, skriver BBC Online.

- For første gang har en klinisk studie med tilstrekkelig grundighet, størrelse og varighet vist at akupunktur lindrer ubehag ved slitasjegikt i kneet, sier Stephen Strauss, direktør for US National Center for Complementary and Alternative Medicine. Han mener nålene kan bli et effektivt tillegg til vanlig behandling.

Kan være andre effekter?

Forskerne har imidlertid ikke funnet forklaringa på hvordan akupunktur kan påvirke kroppen. Det er heller ikke så lett å avgjøre om det virkelig er stikkene i spesielle deler av skrotten som gjør susen. En studie av 124 pasienter ved University of Southampton i England viser for eksempel at både ekte akupunktur og narreakupunktur kan lindre nakkesmerter.

- Vår studie antyder at mesteparten av forbedringa fra akupunktur ikke kom fra selve nåleprosessen, men for det meste skyltes de uspesifikke, men sterke, effektene som antagelig er en del av behandlingsprosessen, sier George Lewith, en av forskerne bak studiet.

Dermed er det altså bare å vente i spenning på at flere undersøkelser med tid og stunder skal kaste et ordentlig neonlys inn i akupunkturens irrganger.

Referanse:

B. M. Berman, L. Lao, P. Langenberg, W. Lin Lee, A. M.K. Gilpin, M. C. Hochberg, Effectiveness of Acupuncture as Adjunctive Therapy in Osteoarthritis of the Knee A Randomized, Controlled Trial , Annals of Internal Medicine, 21. desember 2004, volume 141, issue 12, s 901-910.

Lenker:

BBC Online: Acupuncture ‘works for arthritis’
Annals of Internal Medicine: Sammendrag av artikkelen

Powered by Labrador CMS