Annonse

Honning hjelper mot brannsår

Naturmidlet honning virker gunstig mot brannskader, mener forskere fra New Zealand.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Honning både sunt og farlig

Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm.I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.

Gravide kan spise honning. Eventuelle sporer blir straks knekket av morens fordøyelsessystem, og kan ikke på noen måte overføres til barnet.

Honning har unike antimikrobielle egenskaper, og benyttes både i forbindelse med sårheling på sykehus og for å behandle begynnende forkjølelse og sår hals.

I motsetning til de fleste andre søtningsstoffer inneholder honning små mengder vitaminer, mineraler, aminosyrer og antioksidanter.

Nyere forskning tyder på at honning inneholder både fenoliske og ikke-fenoliske antioksidanter. Mengden og typen varierer noe i forhold til hvilke blomster nektaren er samlet fra. Mørke honningtyper har generelt høyere antioksidantinnhold enn lys honning.

Selv om honning er bevist effektivt, må man vær oppmerksom på at den ikke er standardisert. Sammensetning og kvalitet varierer etter trekkilder, klima og fra år til år.

Kilde: Honningcentralen og Mattilsynet

Naturmidlet honning har vært brukt i sårbehandling i århundrer. Te med honning mot sår hals er kjent for de fleste.

Nå har en forskergruppe fra Universitetet i Auckland, New Zealand påvist at honning også kan ha en gunstig effekt mot mindre brannskader.

Honning kun for brannsår

Forskerne undersøkte 2554 pasienter med ulike sår. Forsøkene viste at sår fra brannskader grodde fortere med honningimpregnerte bandasjer enn ved vanlig behandling .

Forskerne klarte derimot ikke å påvise at honning hadde en mer gunstig innvirkning på andre typer sår enn brannsår. Forskerne advarer derfor mot å bruke honning uforbeholdent som legemiddel ved andre skader.

Honning har vært brukt som desinfiserende middel i årtusener. Det er en kjent sak at det søte naturmidlet renser sår for dødt vev.

Man har lenge trodd at effekten skyldtes redusert bakterievekst. Nyere laboratorieforsøk viser at honning også kan virke bakteriedrepende .

Forskningsrapporten er publisert i Cohrane-samarbeidets database for informasjon om effektive helsetiltak.

Organisasjonen har som mål å hjelpe folk til å treffe informerte beslutninger om helsetiltak ved å utarbeide, oppdatere og fremme tilgang til systematiske oversikter om effekten av helsetjenester.

Inngår i norske sykehus

Medisinsk forskning understreker at kliniske studier er nødvendig for å vise om honning kan ha noen plass i moderne sårbehandling.

- Det er gjort lite forskning på honning generelt i Norge, heller ikke studier på honning og brannskader, kan drifts- og kvalitetsleder Hege Finanger Bjørnbakk ved Honningcentralen fortelle til Forskning.no.

Ved flere sykehus både i Norge og Danmark brukes likevel honning i behandling av sår.

Eva Kronholm Heiberg, klinisk sykepleiespesialist i sårbehandling og leder for Diakonhjemmets sårfagsgruppe er godt kjent med Manukahonningens virkning:

- Vi har brukt det på flere pasienter, og det viser seg å ha helende effekt for noen. Vi har aldri anvendt honning mot brannsår, men heller mot andre typer sår.

- Man skal være forsiktig med å trekke noen sikre konklusjoner, det kan være mange andre faktorer enn eventuelt honningen som gjør at sårene heler.

Likevel kan Eva Kronholm Heiberg fortelle at med noen sår skjedde det en markant forbedring.

- For tiden tester vi behandling med honning på enkelte pasienter med revmatiske sår som erfaringsmessig kan være problematiske.

- Det er mulig vi innlemmer Manukahonning i vårt faste sortiment av spesialbandasjer i fremtiden, forteller Heiberg til forskning.no

Tradisjonelle salver kan gjøre vondt verre

Leger anbefaler vanligvis salver med sølvsulfadiazin og klorhexidion ved annen grads forbrenning. Disse stoffene har kraftig antibakteriell effekt, og er vanlig i behandling av brannsår.

En forskergruppe fra Alfred Hospital i Melbourne, Australia har nylig funnet ut at slike tradisjonelle salver kan ha motsatt effekt. De kan faktisk bidra til at såret gror saktere.

Forskerne undersøkte 26 tilfeller av brannskader. Det viste seg at andre preparater, som blant annet forbinding med hydrokolloidplater, ga langt raskere bedring og reduserte samtidig smertene hos pasientene.

Honning inngikk ikke i denne studien.

-Vårt relativt lille funn bekrefter likevel at den utstrakte bruken av sølvsulfadiazin-salver må revurderes, sier leder for forskningsgruppen Jason Wasiak i en pressemedling.

Forskerne antyder likevel at graden av brannsår krever ulik behandling, og her trengs det forskning på ulike behandlingsmetoder.

Referanser:

Jull AB, Rodgers A, Walker N. Honey as a topical treatment for wounds. The Cochrane Database of Systematic Reviews 2008, Issue 4.

Wasiak J, Cleland H, Campell F. Dressings for superficial and partial thickness burns. (Protocol) Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 3. Art

Powered by Labrador CMS