Det har skjedd store framskritt i pollenvaksinering de siste årene. Men norske fastleger henger ikke helt med, mener NAAF.

Flere plages av pollenallergi

Flere får pollenallergi, viser en ny svensk studie. – Fastleger må benytte seg mer av en ny, effektiv vaksine, mener Anna Bistrup i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). 

11.7 2016 04:00

Spredningen av gresspollen er nå kraftig mange steder i Norge. Veldig mange går rundt og nyser og snufser og er tette og trøtte.

En ny studie fra Sahlgrenska akademin ved Gøteborgs universitet viser at flere har blitt pollenallergikere de siste årene. 

Allergiske reaksjoner mot gress- og bjørkepollen økte fra 26 til 39 prosent blant voksne fra 1992 til 2012, viser studien. Dette har forskerne vist gjennom å ta prikktester, blodprøver og tester av lungefunksjon hos 788 personer mellom 16 og 68 år i Vest-Sverige.

Mer pollen i lufta

Studien bekrefter også at det faktisk er mer pollen i lufta nå enn før.

Forskerne finner at nivåene av både gresspollen og bjørkepollen økte i Gøteborg og Västra Götaland i denne tiårsperioden. I tillegg ble pollensesongen forlenget.

Forskerne finner ikke at overfølsomheten overfor pelsdyr, midd eller mugg hadde økt i samme periode.

– Vi har ingen tilsvarende studier i Norge, så vidt meg bekjent. Men det er ingen grunn til å tro at det som skjer i Sverige ikke er overførbart til Norge, mener rådgiver i NAAF, Anna Bistrup.

Nye pollenplanter kommer

Pollenallergi er den allergitypen som øker mest i Norge. Hver fjerde norske kvinne eller mann er nå plaget av for eksempel bjørk, gress og burot. 

– Klimaforandringer har gjort sommersesongen varmere og lengre. Det er foruroligende for pollenallergikere. Med et varmere klima kommer det også nye pollenplanter hit. I Sør-Sverige har de allerede fått beiskambrosia, en amerikansk plante som er i slekt med burota. Det er påvist pollen fra denne også i Norge, forteller Bistrup.

Beiskambrosia frigjør en av de mest allergenbærende pollentypene på verdensbasis, i følge NAAF. I tillegg varer pollenproduksjonen fra den helt ut i september.

Noe som betyr at pollensesongen kan bli kraftig forlenget for mange allergikere her i landet.

Fastlegene henger ikke med

NAAF anbefaler at allergikere tar medisinene sine regelmessig i hele sesongen. Men ikke alle blir hjulpet av antihistaminer, det virksomme stoffet som kommer i pilleform, som nesespray og øyedråper.

Den gode nyheten er at det har skjedd store framskritt når det gjelder pollenvaksinering de siste årene. Dessverre henger ikke norske fastleger helt med, mener Bistrup.

– Flere må få vaksine

Pollenallergi er et stort problem både for den som rammes av dårligere livskvalitet gjennom hele sommeren, men også for samfunnsøkonomien som lider av at folk går rundt og er trøtte og slappe.

– Vi skulle ønske at både fastleger og myndigheter var mer på banen og tilbudte vaksine til mange flere. Gresspollenallergikere kan nå bli vaksinert med en smeltetablett som de selv tar hjemme over en treårsperiode. Det viser seg at 90 prosent blir helt eller delvis bra av denne vaksinen, forteller Bistrup.

 

Kilde:

A. Bjerg, m.fl.:Increase in pollen sensitization in Swedish adults and protective effect of keeping animals in childhood, Clinical & Experimental Allergy, juni 2016

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord