Annonse
En del unge voksne bruker mye tid på sosiale medier. Ensomme amerikanske studenter fikk det litt bedre da de begrenset bruken. (Ilustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB scanpix)

Ble mindre ensomme da de logget seg av sosiale medier

Kanskje er det ikke bra for oss å tilbringe mye tid på Facebook, Snapchat og Instagram.

Publisert

De kalles sosiale medier, men gir de oss nødvendigvis et bedre sosialt liv?

Noen studier tyder på at folk som opplever å være ensomme, oftere oppsøker virtuelle fellesskap.

Men det er vanskelig å vite om de føler seg ensomme på grunn av bruken eller om det er ensomheten som får dem til å søke seg til de sosiale mediene.

Hva de bruker mediene til, kan også ha noe å si, som forskning.no har skrevet om tidligere.

Nå har amerikanske forskere prøvd å finne ut om det å logge av kan endre noe.

Begrenset seg til en halvtime om dagen

Forskerne fulgte 143 unge, amerikanske psykologistudenter i en måned. Først sjekket de hvor mye tid studentene brukte på appene Snapchat, Facebook og Instagram på mobiltelefonen sin i løpet av en uke.

Samtidig svarte studentene på spørsmål om hvordan de hadde det. Etter ei uke fikk den ene gruppa beskjed om å fortsette som normalt. Den andre ble bedt om å begrense bruken til ti minutter daglig per app. Det fortsatte de med i tre uker.

Forskerne kunne måle den faktiske bruken fordi deltakerne sendte inn bilder av batteribruken til appene. Den viser hvor lenge appen er aktiv.

Noen brøt løftene om å begrense seg, men i gjennomsnitt gjorde deltakerne som de fikk beskjed om.

Studentene kunne logge seg på to av de sosiale kanalene fra datamaskinen og dessuten fritt bruke andre apper på telefonen, som datingapper, Twitter eller YouTube. De var neppe på sosiale medier bare en halvtime om dagen.

Følte seg bedre

Overraskende nok fant forskerne ved starten av studien ingen sammenheng mellom hvordan deltakerne følte seg og hvor ofte de faktisk var på sosiale medier.

Å logge av gjorde heller ikke deltakerne mer tilfredse med livet, endret opplevelsen av sosial støtte eller ga dem et bedre selvbilde.

Men de som fikk beskjed om å bruke appene mindre enn før, fikk det litt bedre på noen områder i løpet av de tre ukene.

De ble mindre ensomme og svarte sjeldnere ja på påstander som at «Ingen egentlig kjenner meg».

De ble også mindre nedfor. Det gjaldt særlig de som viste tegn til depresjon, målt gjennom svar som «Jeg har ingen glede av ting som jeg likte før».

Mer bevisste brukere?

Denne positive endringen opplevde ikke de ensomme eller deprimerte som fortsatte å bruke sosiale medier som før.

Men også de som brukte appene så mye de ville, ble litt mindre engstelige for å gå glipp av ting.

Selve undersøkelsen kan ha påvirket opplevelsen. Studentene visste at de ble målt. Det kan ha gjort dem mer bevisste på egen bruk, tror forskerne.

Om den gode følelsen varte, vet ikke forskerne. De vet heller ikke om de unge på egen hånd fortsatte å begrense bruken av sosiale medier.

Referanse:

Melissa G. Hunt mfl: No more fomo: Limiting social media decreases loneliness and depression. Journal of Social and Clinical Psychology, vol. 37, nr. 10, 2018. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS