Soyaolje, solsikkeolje og rapsolje. Hvem bør du velge?(Foto: forskning.no)
«Nordens olivenolje» er sunnest av de vanlige matoljene, ifølge forsker
Bruk gjerne rapsolje når du skal steke, sier forsker.
BårdAmundsenJOURNALIST
Publisert
De fleste har fått med seg at de gjerne
kan bruke planteoljer i matlagingen, framfor animalsk fett fra et dyr.
Men når du står i butikken foran hylla
med planteoljene, hva bør du da velge?
Er det egentlig noen forskjell på
solsikkeolje, soyaolje og rapsolje?
Har mest Omega 3
– Jeg ville ha valgt rapsoljen, svarer Astrid Nilsson.
Eksperten hos
forskningsinstituttet Nofima i Ås forteller at både solsikkeolje,
soyaolje og rapsolje er bra valg om du skal lage mat.
– Grunnen til at jeg velger den
siste, handler om innholdet av fettsyrene Omega 3 og Omega 6.
Dette er fettsyrer kroppen
behøver, men ikke lager selv, forklarer Nilsson. Derfor må vi få dem i oss
gjennom maten.
– I et vanlig norsk kosthold får
vi stort sett nok Omega 6. Men vi kan få i oss for lite Omega 3.
Rapsoljen har mest Omega 3.
Bruker du den, så bidrar dette til et godt forhold mellom Omega 3 og Omega 6
fettsyrer – og det som kalles signalstoffer fra disse – i kroppen din.
– Spesielt for personer som
sliter med stive ledd og slike ting er det viktig å få i seg nok Omega 3, understreker
Nilsson.
Rapsoljen inneholder i tillegg veldig
mye enumettede fettsyrer. Sånn sett ligner den på olivenoljen.
Dette gjør at noen kaller den «Nordens olivenolje».
Bruk raffinerte oljer til å
steke
I Norge bruker vi gjerne planteoljer
til steking.
– Da er det viktig å bruke en planteolje
som er raffinert, sier forskeren.
Disse oljene er stort sett billigere
enn de «finere» kaldpressede oljene.
Annonse
Den dyrere kaldpressede rapsoljen hører
ikke hjemme i stekepanna. Det gjør heller ikke extra virgin olivenolje, som på norsk også kalles jomfruolje.
De kaldpressede oljene med mange
sunne plantestoffer – inkludert naturlige antioksidanter – kan du heller bruke på
salaten eller helle over pastaen, om du vil.
Kort forklart handler det om at noen
komponenter i kaldpresset rapsolje og kaldpresset olivenolje (extra virgin/jomfruolje) kan
bli omdannet til skadelige komponenter om de tar turen innom den varme
stekepanna.
– Det finnes kun noen få
kaldpressede oljer som egner seg til steking. Her har produsenten filtrert vekk
de komponentene som kan bli skadelige ved oppvarming. Da står det uttrykkelig
utenpå flaska at oljen egner seg til steking.
Matoljene er ikke
ultraprosessert
Raffinerte matoljer hører
kanskje litt skummelt ut.
– Mange er blitt opptatt av ultraprosessert
mat. At matoljene er raffinerte, betyr at de er prosessert.
– Men de kan ikke anses som
ultraprosessert, beroliger Nilsson.
Eksperten på matoljer er ikke av
den oppfatning at du bør unngå alt animalsk fett med mye mettede fettsyrer i
maten. Men begrens gjerne inntaket av animalsk fett.
– Selv steker jeg kjøtt eller
grønnsaker i en planteolje.
– Så tilsetter jeg en klatt
meierismør helt på slutten. Da får jeg en fin brunfarge og litt ekstra smak på
maten.
Rapsolje fra Norden
Annonse
Kjøper du rapsolje i butikken,
så er det altså godt mulig at den kommer fra et land i Norden.
– Den gule rapsen du ser ute på
åkrene i Norge går nok mest til dyrefôr, forteller Nilsson.
Men du får også noen fine norske
kaldpressede oljer produsert av raps.
– De fleste av disse egner seg
kun til kalde retter.
– Men du kan også finne norsk rapsolje som egner seg til
steking – godt merket med «egner seg til steking».
Forskjellen på rapsolje og olivenolje
Lurer du hva som er
helseforskjellen på «Nordens olivenolje» rapsoljen og den sunne olivenoljen fra
Sør-Europa?
– Kort fortalt så handler det om
at begge har mye sunne umettede fettsyrer, men at den første har et mer
balansert innhold av Omega 3 og Omega 6 fettsyrer.
Noe som altså er bra for kroppen
vår.
Omega 6 og Omega 3
Omega 6 og Omega 3 fettsyrer er essensielle fettsyrer.
Dette kalles de fordi kroppen vår behøver dem, uten selv å være i stand til å lage dem. Du må altså få tilført disse fettsyrene gjennom maten.
Når vi spiser Omega 6 og Omega 3 fettsyrer, så går de gjennom felles metabolske prosesser i kroppen vår og det dannes ulike signalstoffer som er viktige for kroppens funksjon. Her slåss de to fettsyrene om plassen. Og Omega 6 har en tendens til å vinne. Det er derfor vi bør øke inntaket av Omega 3.
Bruker du en matolje med høyt innhold av Omega 3, er du tryggere på at du får i deg nok også av denne fettsyren.