Frysegrønnsakenes revansj

De fleste av oss føler vel at frysegrønnsakene ligger langt under ferskisene på lista over sunne saker man kan spise. Men nå mener østerrikske forskere at grønt fra fryseren kan være et bedre alternativ enn lagrede ferskvarer.

Selv om brokkolisesongen i Norge er temmelig kort, kan matbutikkene diske opp med de grønne buntene stort sett hele året. Det betyr at man får importerte grønnsaker som kan ha ligget lenge på kjølelager før de ender i middagen.

Ofte har disse gamle ferske grønnsakene mistet mange av vitaminene sine, melder BBC. I tillegg kan de ha høye nivåer av nitrat, som er uheldig for kroppen. Conrad Brunnhofer fra Austrian Consumers’ Association rapporterer at nitratinnholdet i noen ferske grønnsaker var sju ganger høyere enn i frysevariantene.

Kreftfremkallende

- Når nitratet kommer ned i fordøyelsessystemet forvandles det ofte til nitritt, forteller Gunnar Bengtsson fra Matforsk.

Nitritt er et ganske reaktivt stoff som igjen kan omdannes til kreftframkallende nitrosaminer.

Men de nye forskningsresultatene er ikke noen grunn til å kutte grønnsaker fra kosten. Det er nemlig dosen det kommer an på, og små mengder nitritt brukes faktisk som tilsetningsstoff i norske matvarer fra før.

Mye godt i fryseren

Vitaminer og nitrat tatt i betraktning, kan nok frysegrønnsaker til tider være et bedre alternativ enn ferskvarene fra grønnsaksdisken. Erter og annet grønt i fryseposene blir ofte frosset ned bare få timer etter at de er høstet, og beholder derfor temmelig mye av vitaminer og andre nyttige stoffer.

- Men frysegrønnsaker kan også miste både det ene og det andre ved feil lagring, sier Bengtsson.

Ligger de for lenge i feil temperatur, altså over 18 minusgrader, forringes kvaliteten i fryseposene også.

Forskjell på sakene

Det er dessuten stor forskjell mellom ulike typer grønnsaker, og hvordan de er dyrket. Rotgrønnsaker som kålrabi og gulrot er jo egentlig plantenes røtter, som skal overvintre i jorda. Disse vil nok kunne holde bedre på godsakene enn brokkoli og andre bladgrønnsaker.

- Innholdet av C-vitamin synker veldig raskt i brokkoli som lagres, og buketten er temmelig redusert bare to uker etter høstinga, forteller Bengtsson.

På Matforsk prøver forskerne å finne ut om lysbehandling kan bremse tapet av C-vitamin. Det finnes nemlig eksempler på at riktig behandling kan få maten til å tviholde på sine positive egenskaper.

Epler blir sunnere på lageret

- Når epler lagres i en spesiell atmosfære kan de ligge et helt år uten å miste sine verdifulle stoffer, forteller Bengtsson. Gir man dem lysbehandling i ei ukes tid blir de faktisk sunnere enn da de hang på treet. Lyset stimulerer de helsebringende flavonoidene i frukten, og gjør til og med at fargen blir kraftigere og flottere.

Powered by Labrador CMS