Annonse

Filterkaffe sunnere enn espresso

Det er ikke lenger kontroversielt at 3-5 kaffekopper om dagen kan være godt for kroppen. Men kaffetrakteren danker ut espressomaskina når det gjelder helseeffekter.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaffe er blant de drikkene vi heller i oss mest av i verden, og nordmenn er et av verdens mest kaffedrikkende folkeslag.

Det meste som finnes av forskningsresultater i dag, tyder på at 3-5 kopper kaffe om dagen henger sammen med en redusert risiko for flere sykdommer.

Det gjelder blant annet diabetes, Parkinsons, Alzheimers, nyrestein, gallestein, tykktarmskreft, endetarmskreft og leverkreft.

Den positive helseeffekten henger imidlertid sammen med hvilken type kaffe du drikker.

Mange stoffer

Kaffens helseeffekter var tema på et nylig møte i American Society of Nutrition. Konklusjonen var at moderat kaffedrikking reduserer risikoen for mange sykdommer, og at dette ikke lenger er noe kontroversielt i forskningsmiljøet.

- Den siste tidens forskningsresultater har transformert flere myter om skadelige effekter av kaffe om til bekreftede positive helseeffekter, sa møteleder James Coughlin, ifølge en pressemelding fra Federation of American Societies for Experimental Biology.

Det finnes mange forskjellige stoffer i kaffe, og forskerne er ikke sikre på hvilke stoffer som har en positiv effekt på kroppen. Det er nok snakk om forskjellige stoffer som beskytter mot forskjellige sykdommer.

Antioksidanter

I fjor offentliggjorde norske forskere resultater som viste at kaffe står for over 60 prosent av antioksidantene vi får i oss i det norske kostholdet. Det er ikke fordi det er ekstremt mye antioksidanter i kaffen, men fordi vi drikker så mye av den.

"Den populære espressoen, og alle de assosierte kaffevariantene som kaffe latte, cappucino, cortado, americano og kaffe mocca, er ikke like sunne som traktekaffen. Årsaken er at drikken ikke filtreres gjennom papir som fjerner skadelige fettstoffer."

Lene Frost Andersen ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo var hovedforfatter på denne studien, som også så på helseeffekter av kaffedrikking.

- Hvis vi ser på forskningslitteraturen, må vi oppsummere og si at vi begynner å se en del positive effekter, sier hun

Studien hun var med på antydet at antioksidantene i kaffe kan redusere risikoen for flere såkalt inflammatoriske sykdommer. Forskerne viste at det var en sammenheng mellom kaffekonsum og denne typen sykdommer, men så langt er det ikke avklart om andre ting enn antioksidanter spiller en rolle.

Eksempler på inflammatoriske sykdommer er nettopp sukkersyke, Parkinsons sykdom og Alzheimers sykdom, i tillegg til flere lungesykdommer, leversykdommer, nyresykdommer og leddgikt.

Oksidativt stress

Alle disse sykdommene er relatert til betennelsesreaksjoner og oksidativt stress. Forskere mener at antioksidanter i kosten beskytter mot oksidativt stress.

Når kroppen forbrenner oksygen, produseres frie oksygenradikaler som biprodukter. Disse stoffene kan skade celler, proteiner og arvestoff dersom det blir for mye av dem. Det er dette som kalles oksidativt stress.

"Vi drikker ikke så mye kokekaffe lenger. Det er bra, for den er ikke spesielt helsebringende."

Antioksidantene er vårt forsvar. Cellene i kroppen produserer dem selv, men man tror at det hjelper å tilføre dem via kostholdet også. Ernæringsforskere tror for eksempel antioksidantene er ansvarlige for mye av den helsebringende effekten vi får av å spise frukt og grønnsaker.

Skadelige fettstoffer

Men kaffe kan også inneholde stoffer som virker negativt på helsa. Det gjelder for eksempel fettstoffene cafestol og kahweol.

Disse stoffene er for eksempel knyttet til økt kolesterol og økt fare for hjerte- og karsykdommer.

Det er nettopp her kaffetrakteren har en fordel. Disse fettstoffene fester seg nemlig i kaffefilteret, og fjernes til en viss grad fra kaffen.

- Den gamle kokekaffen og kaffe som ikke er filtrert kan man si er negativt i forhold til helseeffekter, fordi denne kaffen inneholder skadelige fettstoffer.

Det samme problemet finnes for kaffen som serveres på kaffebar. Som regel kommer denne kaffen fra en espressomaskin, hvor den ikke er traktet gjennom papir.

Papirfilteret

Dette bekreftes av Marit Lynes, informasjonssjef ved Norsk kaffeinformasjon.

- Tester viser at det er filterpapiret som fanger opp disse fettstoffene. Det betyr at hvis man ikke monterer et papirfilter i risten i en filterkanne, er dette også å betrakte som kokekaffe, sier hun.

"Presskanna når ikke opp til kaffetrakteren uten at du legger inn et papirfilter."

- Det er naturlig å anta at noe av den samme problemstillingen gjelder for espressomaskiner, selv om man ikke har gått inn og testet dette, sier Lynes.

Hun poengterer imidlertid at folk som drikker filterkaffe gjerne drikker mer kaffe enn mennesker som henger på kaffebar.

Mer melk

- Folk har ikke det samme drikkemønsteret når det gjelder espresso. En kopp filterkaffe inneholder gjerne 1,5 dl kaffe. Kanskje du drikker 4-5 kopper i løpet av en dag. Det er nok sjelden å drikke like mye espressokaffe, sier hun.

Med den økende populariteten til kaffebarene, er det kanskje fort gjort å anta at kaffekonsumet har økt veldig. Det stemmer ikke.

- Men melkekonsumet har økt noe voldsomt. Tall fra Sverige viser at melkekonsumet har økt med 20 prosent, og det tror man ene og alene skyldes kaffebarene, sier Lynes.

- Mange mennesker som ellers ikke drikker melk, drikker kaffe latte eller cappucino. I en kaffe latte er det rundt 2,5 dl med melk, men bare sju gram kaffe, så dette blir en forsvinnende liten andel på den store kaffestatistikken, sier hun.

Hvilken kaffe?

Frost Andersen fremhever at også koffeinet kan være skadelig.

- Én ting er fettstoffene. En annen ting er koffeinet. For eksempel tyder studier på at et høyt inntak av koffein øker risikoen for spontanabort hos gravide, sier hun.

I tillegg er det en hel del vi ikke vet om kaffedrikkingens helseeffekter - enda.

- Mye av informasjonen vi har om de positive helseeffektene fra kaffe, kommer fra store epidemiologiske studier, og en av feilkildene er jo at man ikke spør om hvilken type kaffe man drikker.

- Det er mange spørsmål som gjenstår, sier Frost Andersen.

Hvor sterk?

Hun er ikke klar for å gå ut med en offisiell anbefaling om å drikke kaffe.

- Jeg mener at forskningsgrunnlaget ikke er godt nok til å ta med en anbefaling om å drikke 1-2 kopper kaffe, i de norske kostrådene.

Å vurdere hvor stor mengde kaffe som kan være sunt er heller ikke lett.

- Dette med mengde er ofte vanskelig. Mye av forskningen er amerikanske studier, og amerikanerne drikker svakere kaffe enn oss. Men slike studier har ikke informasjon om hvor sterk kaffe man drikker, sier Frost Andersen.

Et annet viktig poeng er at den positive effekten av kaffedrikking forsvinner dersom du drikker mer enn fem kopper om dagen. Det ser altså ut til at kaffe inneholder stoffer som kan virke skadelig på kroppen i store mengder.

Powered by Labrador CMS