null (Foto: Colourbox)
null (Foto: Colourbox)

Matvarer gravide bør unngå

De fleste vet at gravide kvinner bør holde seg unna enkelte matvarer, men ikke alle vet hvilke. Hva bør du ikke legge på tallerkenen når magen vokser?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Statens næringsmiddeltilsyn har utviklet en informasjonsside på Internett hvor det blir listet opp matvarer gravide bør unngå.

Bevissthet i forhold til matvarer kan forhindre at barnet får i seg skadelige bakterier, parasitter, miljøgifter eller andre uheldige stoffer.

Det er første gang næringsmiddeltilsynet lager en slik samlet oversikt, og risikovurderingene som ligger til grunn er gjort av tilsynets vitenskapelige komité.

Kjøtt

Gravide kan spise alle typer gjennomstekt eller gjennomkokt kjøtt, men bør unngå rått kjøtt av alle typer (for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar).

Reinsdyrkjøtt i enkelte områder kan inneholde mye radioaktiv forurensning. Oppskåret kjøttpålegg bør være ferskest mulig. Sjekk holdbarhetsdatoen.

Fisk og skalldyr

Fisk er en viktig kilde til næringsstoffer for gravide. Oppdrettsfisk kan trygt spises. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan inneholde miljøgifter. Gravide bør ikke spise disse ferskvannsfiskene: Gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.

Som gravid bør man heller ikke spise fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus er trygt) eller eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt).

Gravide bør unngå raket fisk, og gravet eller røtkt fisk bør spises mens det er så ferskt som mulig.

Melkeprodukter

Upasteurisert melk og ost av upasteurisert melk kan inneholde bakterier og parasitter som er skadelige for barnet, men nesten alle melkeprodukter i norske butikker er pasteurisert (varmebehandlet).

Myke og halvmyke oster som for eksempel Brie og Camembert, i tillegg til muggoster som Gorgonzola, bør spises mens de er så ferske som mulig.

Koffein

Store mengder koffein hos gravide kan øke faren for spontanabort. Derfor bør ikke damene med magene drikke mer enn én eller to kopper kaffe, tre til fire kopper té, eller én liter cola om dagen. Hver av disse mengdene inneholder mellom 100 og 200 mg koffein per dag.

Måseegg kan inneholde miljøgifter, og bør ikke spises. Sopp fra områder som har blitt utsatt for radioaktivt nedfall bør ikke spises.

Hygiene

Gravide bør være spesielt påpasselige med å vaske hendene før de lager mat, før de spiser, og mellom håndtering av ulike råvarer. Det er viktig å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jord, sand eller katter.

Grønnsaker og bær må alltid skylles, jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner. Bakterier kan vokse i lunken mat, så varm mat skal derfor være rykende varm. Ved 70 grader celcius drepes de fleste bakterier. Er det lenge til maten skal serveres, er det bedre å kjøle den raskt ned og varme den opp igjen.

Rå og tillaget mat må holdes fra hverandre. Matforgiftningsbakterier kan overføres fra en råvare til en ferdig rett.

- Unødvendig med forholdsregler mot allergi

Det er selvfølgelig viktig at gravide spiser variert, men det er ikke nødvendig å ta noen forholdsregler for å forebygge allergi hos barnet, skriver Statens næringsmiddeltilsyn.

Medisiner bør kun tas i samråd med helsepersonell, og du bør være forsiktig med enkelte helsekostprodukter.

Det anbefales totalavhold fra alkohol og røyk gjennom hele svangerskapet.

Gravide kan trygt spise honning, men spedbarn må ikke få det i seg, fordi honningen kan inneholde en bakterie som er særlig farlig for barn under 12 måneder.

Lenke:

Du finner flere kostholdsråd for gravide på Matportalen.no

Powered by Labrador CMS